Изложба „Модерност и нација“ поводом 150 година од рођења Надежде Петровић отворена у Чачку

На данашњи дан пре 150 година рођена је Надежда Петровић, родоначелница српске модерне. У част великог јубилеја, у њеном родном граду Чачку отворена је изложба „Модерност и нација“.

У репрезентативни избор из опуса једне од најзначајнијих личности српске уметности за поставку у уметничкој галерији која носи име славне Чачанке, одабрано је 50 дела.

„Она садржавају све њене развојне фазе и поново доказују и показују да је Надежда била изузетна хероина нашег народа, да је Надежда очигледно и недвосмислено стваралац модерне“, наглашава Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.

После Београда, Словеније, Републике Српске, пред чачанском публиком су дела из више музеја и галерија. Уметност велике срспке сликарке поново се вратила у Надеждин родни град у години када је Чачак прва национална престоница културе.

„Сматрам да смо као град разноврсним програмима посећеним овом јубилеју допринели да се достојно одужимо огромном Надлежним труду о чему говори и то да се о нашој Надежди после 111 година поново говорило у Паризу граду у коме је за непуне две године боравка достигла највеће успехе на пољу уметности“, напомиње Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку.

„Неговањем сећања на Надежду Петровић на првом месту желимо да још више изградимо свест о значају и богатству наше културне баштине. Такав приступ важан је и за привлачење нове публике и за стварање неких нових врхунских уметника“, наводи Маја Гојковић, министарка културе.

Уз отварање излобе „Модерност и нација“ глумица народног позоришта у Београду, Вања Милачић извела је монодраму Ненаписана писма засновану на дневнику Надежде Петровић.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије