Адлигат – без људи вештачка интелигенција је потпуно немоћна, али је се не треба плашити

Не треба се плашити вештачке интелигенције, јер музејима и другим културним институцијама итекако могу да помогну. Међутим, без људи вештачка интелигенција је потпуно немоћна.

Портрет Цеце Бојковић, ретке фотографије Титових посета Индонезији и Џакарти, фотографије 400 пирамиде у које ретко који туриста зађе. Од недавно се налазе на српској википедији. Како кажу из Удружење Адлигат за два месеца успели су да учине јавним рекордан број материјала.

За два месеца стажирања скоро 1.400 датотека смо ослободили за јавно коришћење, ради се углавном о фотографијама, један велики део су фотографије из Египта које сам лично фотографисао. Обишао сам неких 400 пирамида, гробова, улазио на сва та места где није улазио велики број људи“, рекао је Виктор Лазић, Удружење за уметност, културу и међународну сарадњу "Адлигат".

Прво их је подарио Музеју књига и путовања, који у свом фонду има више од 117 легата, 2 милиона књига и 18 изложбених салона. Како додаје, није било једноставно донети одлуку да се материјал уступи јавности, али да несебично деле одлучили су се јер како Виктор каже - шта значи знање када није доступно.

Нисмо баш сви били сагласни зато што наравно поставља се питање ако ми сада пружимо јевносити увид на интернету шта је онда мотив људи да дођу да те исте материјале гледа и користи у нашим просторијама, а ми смо још и невладина непрофитна организација и треба од нечега и да преживимо. Међутим ипак је превладала становиште да благо које ми чувамо припада целом нашем народу народу и припада целом свету, а ми смо само њихови чувари и имамо одговорност да га ослободимо да буде доступан свима“, рекао је Виктор Лазић.

Да није лоше дигитализовати садржај, и да технологија, књиге и музеји могу да имају нешто заједничко показали су и када су вештачкој интелигенцији дали прилику да напише уводни текст на порталу, Исланд далеко острво. Ево које податке је из текста изабрала вештачка интелигенција.

„Србија и Исланд су можда географски удаљени, али њихови културни и историјски односи показују снагу заједничких интереса, радозналости и истинске жеље да уче једни од других. Ове везе настављају да се развијају и обогаћују животе људи у обе нације, стварајући мост између источне и северне Европе који слави различитост и културна истраживања.“

У недостатку времена размишљали смо како да тај текст што квалитетније, а што брже урадимо и колега Адам Софронијевић из Универзитетске библиотеке дао је идеју да тај уводни текст уради вештачка интелигенција да то уједно буде и једна мало револуционарна ствар да будемо у току са временом и могу вам реци да је тај текст солидан није он најбољи, људи би га свакако урадили боље, али је сасвим солидан“, рекао је Лазић.

Каже да се не треба плашити вештачке интелигенције, јер Музејима, и другим културним институцијама итекако могу да помогну, али да без људи датотеке из које вештачка интелигенција црпи информације не би постојале.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару