Читај ми!

Позориште у трауматизованом друштву – слоган 43. Бориних позоришних дана

Један од најстаријих позоришних фестивала у Србији, Борини позоришни дани, традиционално се одржава од 1979. године у последњој недељи октобра у организацији Позоришта „Бора Станковић”. Први пут ове године фестивал ће имати међународну селекцију, као и жири.

На програму овогодишњег издања Бориних позоришних дана у такмичарском програму ће се наћи шест представа и две ван конкуренције од којих ће једна бити одржана за Дан Позоришта „Бора Станковић“ и на крају фестивала. Селекција је међународна и у Врању ће гостовати позоришта из Скопља, Темишвара и Загреба.

За фестивалске награде такмичиће се представе:

Код вечите славине (Момчило Настасијевић, режија Соња Петровић), Српско народно позориште и Центра за развој визуелне културе, Нови Сад (22. октобар);

Ричард Трећи (Вилијам Шекспир, режија Дејан Пројковски), Новосадско позориште Ујвидеки синхаз (23. октобар);

Наш разред (Тадеуш Слобођанек, режија Татјана Мандић Ригонат), Народно позориште у Београду (24. октобар);

Непријатељ народа (Хенрик Ибсен, режија Нина Николић), Македонски народни театар Скопље (25. октобар);

Реалисти (Јуре Карас, режија Матко Рагуж), Театар Егзит из Загреба (26. октобар);

Птице (Аристофан, режија Кокан Младеновић), Позориште Чики Гергеј из Темишвара (27. октобар).

У ревијалном делу фестивала најпре ће уочи почетка, на дан позоришта 21. октобра ансамбл врањског театра премијерно извести представу Кањец фиљма, према делу врањске књижевнице Вере Ценић (драматизација Тијана Грумић, режија Југ Ђорђевић). А, последње вечери, биће изведено остварење Шта ће бити са свима нама (Федор Шили, Борис Лијешевић) коју ће у част награђених извести глумци Народног позоришта Тоша Јовановић у Зрењанину.

„Могу да кажем да сам поносан што смо вратили стручни жири и награде које се деле и оплеменили фестивал са једним богатим каталогом. Без устручавања могу да кажем да смо достигли циљ и да бих био веома срећан да тај ниво фестивала и концепт можемо да одржимо у наредним годинама“, наглашава Ненад Јовић, директор Позоришта „Бора Станковић“ у Врању.

Фестивал ће имати богат пратећи програм, израда тог програма је у току. Имаћемо две мале форме на малој сцени, две монодраме и промоције издања Стеријиног позорја“, напомиње Бојан Јовановић, уметнички директор Позоришта „Бора Станковић“.

Слободан Савић, селектор фестивала Борини позоришни дани, истиче да позориште постоји због публике, не због критике.

„Ово наравно не значи, и ви ћете то лако закључити из овогодишње селекције, и из моје претходне две селекције, то никако не значи да ја повлађујем публици. Као и претходних година, и ове године биће две или три представе које мало излазе из неког класичног хоризонта очекивања публике“, додаје Савић.

Нови визуелни идентитет једног од најеминентнијих позоришних фестивала у Србији, који је урадио графички дизајнер и визуелни уметник Горан Димић, концептуално прати слоган фестивала – Позориште у трауматизованом друштву. Двојезичан је, српско – енглески.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи