Читај ми!

Народни музеј изнутра – које предности имају чланови Клуба сарадника

Народни музеј у Београду има јединствен програм у оквиру којег своје идеје могу да понуде и грађани. У Клубу сарадника Народног музеја може да буде свако ко жели, довољно је, за почетак, да воли уметност.

Анђела Малинић је ученица Девете београдске гимназије, и иако је на природно-математичком смеру, већ две године волонтира у Народном музеју. Са још 15 тинејџера у "Тин" клубу свакодневно осмишља радионице како би у музеј привукла младе од 14 до 25 година.

„Прво бих вас питала на шта помислите када споменем реч музеј, онда уколико то има неку негативну конотацију пробала бих да вас разуверим, али мислим да би најбоља врста разуверавања био позив да дођете и видите", рекла је Анђела.

Анђелина омиљена радионица била је - пропаганда кроз историју, а њена колегиница Видосава Стефановић, која је у музеју на пракси тек недељу дана.

„План је такав да крећемо од дела поставка који нас највише интересује, и онда сам ја кренула о цртежа Надежде Петровић и наставила на сликарство 18. и 19. века. Јако ми је занимљиво, пре свега волим уметост и онда је мени некако остварења снова да будем ту у музеју неко време и да пратим материјале и успут гледам поставку онако детаљније, натенане, јер кад смо посетионице некако нема баш толико времена" изјавила је Видосава Стефановић.

Клуб сарадника и тин клуб у Народном музеју постоје већ десет година. На стотине младих је дало своје предлоге. Војин Наранчић годину дана је сарадник музеја. Студент је историје уметности и каже да му је ово искуство помогло и на факултету.

„За студије је било занимљиво то јест доста је олакшало зато што је помогло мени при учењу, зато што се разликује од презентације када имамо слике, артифакта, уметнике, фресака за спремање испита, а као искуство је значајно с обзиром да је ово одличан начин да се студент припреми за рад са публиком - комуникација на српком и страном језику и одличан начин да се види како се организује програм за публику, како функционише програм уствари музеј унутра", каже Војин.

Клуб сарадника је за све садашње и будуће археологе, историчаре, педагоге, дефектологе, историчаре уметности, али и оне друге који слободно време желе да проведу у музеју. Јелена Мрђа је одлучила да, након положених испита на првој години историје уметности, лето проведе у музеју.

„Мени је лично европска уметност од 14. до 20. века, то ми се највише свиђа и античка уметност. За сада сам опште ствари научила о сваком делу и то могу да презентујем, а остало треба још времена има доста тога", испричала је Јелена.

И не сумњамо да ће се ови млади људи одлично снаћи на својим првим пословима, али и допринети да Народни музеј чешће посећујемо.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару