Читај ми!

Песнички перформанс отворио 31. Београдски летњи фестивал

Отварањем главног програма у Ботаничкој башти „Јевремовац“, где је изведен поетски перформанс „Песници данашњице –гласови сутрашњице“, почео је 31. Београдски летњи фестивал који ће трајати до 7. јула.

Београдски летњи фестивал, 31. по реду, отворила је група младих песника предвођени Радмилом Петровић. Они су на 10 локација у Ботаничкој башти извели песнички перформанс „Песници данашњице гласови сутрашњице“, чију продукцију потписује Хартефакт кућа. У перформансу су између осталих учествовали Алекса Крстич, Марија Драганић, Стефан Тићми… Циљ овог пројекта је осмишљавање нових начина извођења и промоције савременог песништва.

Концепт песничког перформанса превазилази уобичајену праксу извођења поезије. Циљ је да посетилац поезију десет песника пронађе код десет биљака, са којима су аутори симболично повезани.

„Ово је необично окружење за песнички догађај, али сам одмах знала да је храст моја биљка. Ја сам написала посебну песму за ову прилику, која је сачињена од документарних материјала који се тичу приче о храсту из новина најразличитијих или литературе, али и мог личног искуства, а оно је да сам одрасла на плацу који је пун храстова и церова“, наводи песникиња Маша Сеничић.

Ја сам вечерас испред џенерике или џенарике, или како се каже у мом крају, ја сам из Сомбора, ринглова. Ринглов је једна биљка која је код нас доста честа, али не цени се толико иако је доста храњива, доста је корисна, лековита, чак. У неком ширем смислу, ја бих то повезала са поезијом уопште, у смислу да ми као људи, човек, повезани смо са природом, ми смо једно. И такође са уметношћу, а поезија је део уметности“, наглашава песникиња Тихана Смиљанић.

И док тражећи поезију посетилац повезује природу, уметност и град, поезија га проналази сама.

„Поезија проналази читаоца као и оног ко је пише, када му је најпотребнија. Вечерас ће такав мој концепт бити. Неко ће ме чути, неко ме нажалост неће чути, али као што рекох, мислим да ће интуитивно прићи и изабрати праву песму за људе за које проценим да им треба поезија“, каже песникиња Радмила Петровић.

У Ботаничкој башти до 7. јула одржаваће се већи део програма Београдског летњег фестивала, као и у Народном позоришту, Атељеу 212, Битеф театру и Театру Вук.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво