Читај ми!

Додељена је награда „Владан Десница", једина књижевна награда коју писци додељују писцима

Награду „Владан Десница“ Народне библиотеке Србије, добио је писац, академик Горан Петровић.

Награду „Владан Десница“ Народне библиотеке Србије, добио је писац, академик Горан Петровић. У најужем избору сам је себи био конкуренција. Поред награђеног Иконостаса издвојио се и његов други роман Папир.

„Признање веома много значи зато што сам га добио од својих колега, у оквиру бранше, у оквиру цеха, од колега и колегиница. То је заиста својеврсна почаст, која се преточила у својеврсну награду“, наглашава лауреат, академик Горан Петровић.

Иконостас Горана Петровића чине духовите метафоре о сменама живота и смрти. Представља нови ток у његовом Роману делти, универзуму алегоричних приповести чија се радња расплиће од средњег века до дана које сматрамо нашим.

„Горан је човек који исписује сад, бар по његовој причи, један опус од десет књига и мало ме је подсетио на мог пријатеља, Бору Пекића, који је писао Златно руно исто тако сличном тематиком, и исто тако у неколико романа“, напомиње академик Душан Ковачевић.

Награда „Владан Десница“ установљена је у Народној библиотеци Србије 2022. године. Тада се, романом Петља, први на листу добитника уписао књижевник Дејан Алексић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се