Читај ми!

Поезија уживо! – Вече Марије Кнежевић на Коларцу

Своју поезију, 22. априла од 19 часова, публици на Коларцу представиће Марија Кнежевић, у оквиру пете сезоне програма „Поезија уживо!“ Радио Београда 2.

Марија Кнежевић (1963, Београд), пише поезију, прозу и есеје. Дипломирала је на групи за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду и магистрирала компаративну књижевност на Универзитету у Мичигену где је и предавала креативно писање. Радила је као новинар у Радио Београду.

Објавила је песничке књиге: Елегијски савети Јулији, Ствари за личну употребу, Доба Саломе, Моје друго ти, Двадесет песама о љубави и једна љубавна, In tactum, Уличарке, Шен, Техника дисања, Крајње песме, одабране песме Моје друго ти и двојезично на српском и енглеском Breathing Technigue.

Марија Кнежевић је, према речима критике, „песникиња града, мита, ероса, мора, друштвене освешћености и критике, уметница релација и повезивања” (Д. Вукићевић), у чијим се песмама среће „номадско, геопоетичко трагање за идентитетом субјекта” (А. Бешић), а читалац се у њеним стиховима сусреће са немогућношћу да разлучи где престаје језик и где почиње музика (З. Бечановић Николић).

Ауторка је романа Храна за псе, Екатерини, Ауто, књиге прича Фабула раса, есеја Књига о недостајању и Књига утисака, електронске преписке са Аником Крстић из бомбардованог Београда Querida, као и избора и превода поезије Чарлса Симића Касни сат.

Добитница је награде Ђура Јакшић 2006. за књигу песама In tanctum. Пољским издањем књиге Уличарке представљала је Србију 2010. на Европском фестивалу поезије Песник слободе, а причом „Без страха од промене” (Фабула раса) 2012. била је заступљена у годишњем зборнику "Best European Fiction" (Dalkey Archives Press, Илиноис) 2012.

Члан је Српског књижевног друштва. Има статус самосталног уметника.

Песме, есеји, приче, прикази и преводи Марије Кнежевић налазе се у многим домаћим и иностраним часописима за књижевност, као и у бројним домаћим и страним антологијама. Поједине њене књиге објављене су на немачком (Књига о недостајању, Екатерини), пољском (Уличарке, Екатерини), руском, енглеском и македонском (Екатерини).

Љубитељи поезије улазнице за ово вече могу преузети на благајни Коларчеве задужбине.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке