Премијера на Коларцу: Београдска филхармонија изводи музику за видео-игре

Београдска филхармонија изводи необичан репертоар инспирисан Кином, под диригентском палицом Данијела Рајскина, у петак 7. априла у дворани београдског Коларца. У српској премијери композиције „Три музе у видео-игри” композитора Тана Дуна, наступа светска звезда на тромбону Јурхен фан Рејн, а певачи Ева Фогел и Томас Мор наступају са оркестром у Малеровој „Песми земље”.

Премијера на Коларцу: Београдска филхармонија изводи музику за видео-игре Премијера на Коларцу: Београдска филхармонија изводи музику за видео-игре

Концертни програм под називом „Пекинг” отвара најновије дело кинеско-америчког композитора Тана Дуна „Три музе у видео-игри”.

Композиција представља омаж музици за компјутерске игре уз истовремено дубоко уважавање кинеске музичке традиције, а премијерно ју је извео Јурхен фан Рејн 2021. године, солиста филхармонијског концерта којем је дело и посвећено. Главни тромбониста Краљевског оркестра Концертгебау, веома је тражени музичар због начина на који промовише свој инструмент, његовог иновативног репертоара за тромбон, као и приближавања постојећег опуса широј публици.

Прави амбасадор свог инструмента, Јурхен фан Рејн ће показати своју техничку супериорност у композицији необичног наслова која је инспирисана звуцима кинеских инструмената. Београдска филхармонија приређује српску премијеру „Три музе у видео-игри” Тан Дуна, чији „Водени концерт” из 2012. године, филхармонијски љубитељи памте као прави хит, јер је за тај перформанс потрошено више од 250 литара воде, а публика из првих редова је добила кабанице.

У другом делу концерта чућемо „највећу од свих Малерових симфонија” – циклус песама за два гласа и оркестар „Песма земље”, настао према стиховима из збирке кинеских песама „Кинеска флаута”.

Мецосопран Ева Фогел и тенор Томас Мор, имена која се честио срећу на оперским сценама као што су Државна опера у Берлину, Гранд театар у Женеви, Концертгебау у Амстердаму, Берлинска филхармонија, бечки Музикферајн, Театро Масимо у Палерму, Краљевска опера у лондонском Ковент Гардену, опера Малме и Лајпцишка опера, наступају заједно са оркестром, под палицом Данијела Рајскина, сталног гостујућег диригента Београдске филхармоније.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво