Богатство рукописа зидног сликарства и радови 70 студената у Галерији Факултета уметности

Наујуспешнији мозаици и фреске студената са свих нивоа студирања Факултета уметности, годинама стварају колекцију факултета ове две најстарије и најтрајније сликарске технике. Један део по избору предавача представљен је у њиховој галерији.

Монументална дела у мозаику и фрескосликарству стварају се на Факултету ликовне уметности од оснивања давне 1937. године. Богатство и различитост рукописа зидног сликарства и широк распон ликовног израза, представило је око 70 студената од треће године до мастера.

„Обично људи, када им поменете фрескосликарство, прва асоцијација им је да су то религиозне теме. Али ово што можете видети јесте заправо да су то радови најразличитијег формата и технике. Моја лично је – религиозна тема, део триптиха Свети Јован. Фрескосликарство је такво да се ради на свежем малтеру и све мора да се уради у једном дану“, рекла је мастер студент Хелена Цветковић.

„Радила сам инверзном методом тако што се прво каменчићи лепе на газу па се након тога излива. А изабрала сам баш јастога због тог црвеног камена који сам нашла, и који се врло ретко може наћи у природи. Поред њега користила сам и облутке које нађем поред реке или било где у природи због тих интензитета који они имају“, каже мастер студент Јана Никић.

Настава на Факултету ликовне уметности утемељена на традиционалном, класичном приступу, отворена је за новине и достигнућа савременог доба. Програм факултета нуди велике могућности истраживања и личног развоја студената.

„Зидно сликарство је интегрални део уметности у јавном простору. Оно је увек везано за архитектуру без обзира на технику, да ли је реч о мозаику, фресци. Предмет - Зидно сликарство поседује, осим класе у којој се изводе радови, и две радионице за мозаик и за фреску, за које можемо рећи слободно да су најопремљенији у региону”, рекао је професор Горан Јовић.

Највећи мозаички мурал у Србији са преко петсто мозаика на спољњем зиду београдског Золошког врта дело је студената Факултета ликовне уметности.           

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво