Вече Ивана Јевтића уз Симфонијски оркестар РТС и изванредне солисте

У Коларчевој задужбини ауторско вече композитора Ивана Јевтића. Дела академика изводи Симфонијски оркестар РТС-а уз изванредне солисте међу којима су гости из Француске.

За академика Ивана Јевтића кажу да је један од најзначајнијих стваралаца класичне музике модерног доба. Јевтићева дела изводе светски музичари, а осим слушалаца, каже да му је једнако важно да уметници осете његово стваралаштво.

„Изванредно је све, како РТС Симфонијски оркестар, тако и солисти Ерик Обие, чувени трубач француски, не само француски, светски. Онда Лоран Кабаре, такође изванредан тромбониста и наш млади Милош Будимиров тубиста. Тако да солисти су сви пар екселанс“, наглашава академик Иван Јевтић.

Жеља му је да у свим култним салама у Србији музичари буду добродошли.

„Моја музика је прихваћена у нашој публици, како овде тако и унутрашњости. Био сам са мојим делима камерним и у Чачку, и у Ужицу, Зајечару, Књажевцу, Нишу, Неготину и свуда је то публика лепо прихватила“, додаје композитор.

Концертом диригује Оливера Секулић Барац која дуго ствара у Швајцарској. На овом концерту наступа уз музику која, каже, већ на прво слушање може да се допадне свима.

„Врло је музика питка за публику, па чак, ако могу тако да кажем и за ширу, немојте ме погрешно схватити, класичном музиком образовану публику“, наводи диригенткиња Оливера Секулић Барац.

Публика ужива у неким од најзначанијих дела писана за лимене дувачке инструменте, концерт за трубу и оркестар, концерт за тромбон и оркестар. Премијерно се изводи Концерт за тромбон и велики гудачки оркестар.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво