Роковник, 08. – 14. јул: Одржан концерт Лајв Ејд

Лето се захуктава, а ове недеље вучемо за уши Габи Новак, Бека, Џејми Кука, Марка Алмонда, Џима Кера, Ђулета, Чутуру, Кортни Лав, Џека Вајта, Оливера Мандића, Питера Марфија, Лил Ким и Сузан Вега. Одржан је концерт Лајв Ејд.

Роковник, 08. – 14. јул: Одржан концерт Лајв Ејд Роковник, 08. – 14. јул: Одржан концерт Лајв Ејд

Рођени 8. јула

1936. Габи Новак је југословенска и хрватска певачица забавне музике, хрватско-немачког порекла. Њене вокалне способности, приметио је Бојан Адамич и позвао је да гостује на концертима „Биг Бенда” у Љубљани. Певала је песму Сретан пут из филма „Х-8”. Ускоро је наступила на Загребфесту сa песмом Љубав или шала. На Бледском џез фестивалу 1958, певала је у дуету са Луисом Армстронгом. Објавила је 14 албума.

1961. Ендру Флечер је енглески музичар и оснивач групе Дипеш Мод. Са групом је примљен у Кућу славних рокенрола 2020. Умро је 2022.

1970. Бек је амерички певач, текстописац, музичар и музички продуцент. Током 1990-их је стекао светску славу користећи различите музичке жанрове. Издао је 14 студијских албума. Његов сингл из 1993. године Loser је постао светски хит као и читав албум ”Mellow Gold”. Касније су уз критике успех доживели и албуми ”Odelay” и ”Mutations” који су добили Греми за најбољи албум алтернативне музике. Трећи пут је награду добио за албум ”Colors”.

1985. Џејми Кук је енглески текстописац, гитариста и суоснивач инди рок бенда Артик Манкис са којим је снимио седам студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1930. Earl Van Dyke, 1944. Jaimoe Johanson (Allman Brothers Band), 1961. Graham Jones (Haircut 100), 1961. Toby Keith и 1963. Joan Osborne

Догодило са 8. јула

1958. Музика из филма Оклахома је продата у тиражу од 500.00 примерака и тако је постала прва златна ЛП плоча. Певач Пери Комо је са песмом Catch a Falling Star добио златни сингл.

1965. Dave Clark Five је имао премијеру филма ”Catch Us If You Can” у Лондону. У филму се могу чути песме Catch Us If You Can, Having a Wild Weeken и I Can't Stand It

1972. Бил Витерс је са песмом Lean On Me на првом месту америчке листе синглова.

1973. Група Лед Цепелин је са петим студијским албумом ”House of the Holy” на првом месту листе албума са обе стране Атлантика.

1981. Група Go-Go's је објавила деби албум ”Beauty and the Beat”. Албум је продат у 3. милиона примерака

1995. TLC су са песмом Waterfalls на првом месту америчке листе синглова где ће остати седам недеља.

2007. Кемикал Брадерс су са шестим албумом ”We Are the Night” на првом месту у Великој Британији. На 50 додели Греми награда албум ће победити у категорији електронске музике.

2022. Шведски пост панк бенд Виагра Бојс је објавио трећи студијски албум ”Cave World”.

Рођени 9. јула

1929. Ли Хејзлвуд је амерички текстописац, продуцент, певач, најпознатији по раду са гитаристом Двејн Едијем и певачицом Ненси Синатром. Умро је 2007.

1946. Бон Скот је аустралијски певач и текстописац хард рок бенда AC/DC од 1974. до своје смрти 1980. Један од омиљених ликова из тинејџерских дана.

1947. Мич Мичел је енглески глумац и бубњар који је свирао са Џимијем Хендриксом. У Дворану славних рокенрола је примљен 1992. Магазин Ролинг Стоун га је ставио на осмо место листе ”100 најбољих бубњара”. Умро је 2008.

1959. Марк Алмонд је енглески певач познат по раду у групи Софт Сел и хиту Tainted Love. Са Џин Питнијем је 1989, имао хит сингл Something's Gotten Hold of My Heart.

1959. Џим Кер је шкотски певач и фронтмен групе Симпл Мајндс. Са групом је објавио 21 албум, са којих се издвајају песме Don't You (Forget About Me), Glittering Prize, Someone Somewhere in Summertime, Waterfront, Alive and Kicking и Belfast Child. Захваљујући Слоби Коњовићу сам открио групу, а концерт у Сава центру из 2006 је остао у незаборавном сећању.

1962. Никола Чутурило Чутура је српски рок музичар. Групи Рибља Чорба се прикључио 1984. након одласка Бајаге из групе. Из рада са Рибљом чорбом настале су композиције Сутра ме пробуди, Пропала ноћ, Да, то сам ја, Црвена су дугмад притиснута и многе друге. По објављивању првог соло албума "9 лаких комада" 1988. године напушта "Рибљу Чорбу и формира свој "Лаки бенд".

1963. Звонимир Ђукић Ђуле је српски музичар. Најпознатији је као оснивач, гитариста и вокал групе Ван Гог. Пре оснивања Ван Гога био је у саставима Хаос и Апартман 69. Током паузе крајем осамдесетих свирао је један кратак период са групом ЕКВ, и учествовао у снимању ЕКВ-овог албума ”Пар година за нас”. Аутор је хитова Мама, Списак разлога, Анђеле мој брате, Коло (Лудо луда), Брод од папира итд.

1964. Кортни Лав је америчка рок певачица, глумица и текстописац. Најпознатија је као певачица алтернативног рок бенда Хол и жена прерано преминулог Курта Кобејна. Часопис Ролинг Стоун је прогласио Кортни за најконтроверзнију жену у историји рок музике икада. Као глумица, освојила је награду Златни глобус.

1975. Џек Вајт је амерички музичар, продуцент и повремени глумац, најпознатији као гитариста и певач рок дуета Вајт Страјпс. Један од најбољих концерата којима сам присуствовао је њихов концерт на Крижанкама у Љубљани 2005.

Рођени на данашњи дан: 1954. Debbie Sledge (Sister Sledge), 1965. Frankie Bello (Anthrax) и 1975. Isaac Brock (Modest Mouse)

Догодило са 9. јула

1958. Џони Кеш је потписао уговор са издавачком кућом Колумбија за коју ће у следећих тридесет година објавити 60 албума.

1962. Боб Дилан је снимио песму Blowin' In the Wind у Њујорку током поподневне сесије.

1965. Отис Рединг је почео снимање трећег студијског албума ”Otis Blue”. У паузи снимања је компоновао песму Respect, која ће касније постати највећи хит Арете Френклин.

1983. Група Полис је са песмом Every Breath You Take на првом месту листа синглова са обе стране Атлантика.

1988. Група Cheap Trick је са песмом Flame не првом месту америчке листе синглова.

1982. На Митингу солидарности са палестинским народом на тадашњем Тргу Маркса и Енгелса у Београду, одржан је концерт на коме сам био. Било је присутно 30.000 људи. Свирали су Точак, Оргазам, Аки Рахимовски и Рибља Чорба која је била главна звезда.

2006. Група Мјуз је са својим петим албумом ”Black Holes & Revelations” на првом месту у Британији.

2020. Бенд Haim је са својим трећим албумом ”Women In Music Pt. III” на врху британске листе албума.

Рођени 10. јула

1942. Рони Џејмс Дио је амерички хеви метал певач и текстописац. Основао је и учествовао у бројним групама, укључујући ЕЛФ, Рејнбоу, Блек Сабат, Дио и Хевен & Хел. Он је заслужан за популаризацију "металског рога" у металној култури и познат је по својим тематски средњовековним текстовима.

1954. Нил Тенант је енглески музичар. Најпознатији је као певач електро поп дуа Пет шоп бојс. Пет шоп бојс је енглески синт поп дуо основан 1981. године у Лондону, а чине га Нил Тенант и Крис Лоу. Поред своје музике, пишу и продуцирају музику других уметника и пишу филмску музику. До данас су у свету продали око 100 милиона носача звука.

1958. Béla Anton Leoš Fleck је амерички бенџо музичар који се сматра виртуозом, како иновативним тако и текничким пиониром и амбасадором бенџа. Популарност је стекао са групом New Grass Revival and Béla Fleck and the Flecktones. Освојио је 17 греми награда.

1959. Сенди Вест је америчка бубњарка, композитор и певачица групе Runaways. Група је прва женска тинејџ група која је остварила kомерцијални успех почетком 70их година. Познате песме групе су Cherry Bomb, Hollywood и Queens of Noise.

1980. Џесика Симпсон је америчка певачица, глумица, модел и модна дизајнерка. Снимила је до сада седам студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1939. Mavis Staples, 1947. Arlo Guthrie, 1970. Jason Orange (Take That), 1970. Gary LeVox (Rascal Flats), 1974: Imelda May и 1978. Jesse Lacey (Brand New)

Догодило са 10. јула

1947. Основан је Југотон прва дискографска кућа на простору бивше Југославије, која је била смештена у Загребу. Прву плочу издаје исте године, сингл са каталошким бројем J-1001, на коме се налазе две далматинске песме „Ти твоји зубићи“ и „Један мали бродић“ у извођењу групе „Zagreb Male Quinte. Југотон је објавио многе албуме популарних музичких група бивше Југославије, између осталог Бијелог дугмета, Азре, Електричног оргазма, Идола, Хаустора и групе Леб и сол. Југотон је објавио први домаћи рок албум, ”Наши дани”, у новембру 1968., а снимила га је Група 220. У фонотеци дискографске куће Croatia Records налази се преко 70.000 музичких снимака и 14.000 носача звука са композицијама аутора из свих република бивше Југославије.

1961. Боби Левис је са песмом Tossin' i Turlin на врху британске листе синглова где ће остати седам недеља.

1968. Ерик Клептон је најавио крај рада у групи Крим након турнеје и промоције албума ”Wheels of Fire”.

1985. Мадона је на насловној страни Плејбој магазина.

1985. Тина Тарнер глуми поред Мела Гибсона у трећем наставку филма Мед Макс. За потребе филма отпевала је и две песме One Of The Living и We Don't Need Another Hero.

2000. Група Колдплеј је објавила дебитантски албум ”Parachutes” са кога песме Yellow и Trouble постају глобални хитови.

2004. Од 10. до 13. јула је организован музички фестивал Екофест на коме су наступили Соник Јут, Морчиба и други.

2014. Одржана је промоција реиздања албума Артистичка радна акција. Албум је представио београдску андреграунд музичку сцену осамдесетих година, кроз бендове Радничка контрола, Безобразно зелено, Профили профили, Дефектно ефектни, Урбана герила, Петар и Зли Вуци, У шкрипцу, Паста ЗЗ, ВИА Талас и ТВ Морони.

2017. Са готово 3. милијарде прегледа песма See You Again од Wiz Khalifa и Charlie Puth је оборила рекорд по гледаности на каналу Јутјуб.

 Рођени 11. јула

1957. Питер Марфи је енглески музичар и певач, познат по раду у групама Баухаус и Далис кар. Баухаус је енглески рок, готик, састав кога су основали певач Питер Марфи, гитариста Данијел Еш, бубњар Кевин Хаскинс и басиста Дејвид Џеј 1978. године. Са својом мрачном и депресивном музиком, појавом и атмосфером се сматрају једним од првих састава који су поставили темеље музичког правца готика. Првих година се то звала дарк музика. Баухаус се разишао 1983. године. Објавили су четири албума.

1959. Сузан Вега је америчка певачица и композитор која је у својој четири деценије дугој каријери постала позната по песмама Marlene on the Wall, Left of Center, Luka и No Cheap Thrill.

1975. Лил Ким је америчка певачица и глумица. Једна од њених најпознатијих песама је Lady Marmalade коју је снимила са Кристином Агилером, Пинк и Мис Елиот, за филм Мулен руж. До сада је објавила четири албума.

Рођени на данашњи дан: 1951. Bonnie Pointer (The Pointer Sisters), 1958. Kirk Whalum (Saxophonist), 1959. Richie Sambora (Bon Jovi) и 1966. Melanie Appleby (Mel and Kim)

Догодило са 11. јула

1951. На радио станици WJW у Кливленду, Алан Фрид је емитовао своју емисију у којој се први пут употребљава реч рокенрол.

1955. Алма Коган је са песмом Dreamboat на првом месту британске листе синглова. Називана ”Девојка са осмехом у гласу”, Коган је била најплаћенија певачица свога доба.

1969. Дејвид Боуви је планирао да песму Space Odity објави када буде лансирана ракета на месец, али је морао због обавеза према дискографској кући да је објави раније.

1970. Група Three Dog Night је са песмом Mama Told Me (Not to Come) је на првом месту америчке листе синглова.

1977. Отворен је клуб Вортекс у Лондону и на отварању су свирали Siouxise, Adam And The Ants, The Slits и Sham 69.

1981. Група Specials је објавила свој велики хит песму Ghost Townom.

1994. Ролингстонси су објавили албум ”Voodoo Lounge” са кога су се издвојиле песме Love Is Strong и You Got Me Rocking. 

1999. Рики Мартин влада листама синглова са обе стране Атлантика са песмом Livin' La Vida Loca.

2004. Група McFly је са песмом Room On The 3rd Floor на првом месту у Британији, притом срушивши рекорд који су држали Битлси као најмлађи бенд који је стигао до првом месту.

2013. Перл Џем су објавили свој десети студијски албум ”Lightning Bolt” са којим су стигли на прво места америчке листе албума.

Рођени 12. јула

1935. Barry Mason је енглески композитор и певач. У сарадњи са Лесом Ридом написао је прегршт добрих песама као Love Grows (Where My Rosemary Goes), The Last Waltz, I Pretend, Here It Comes Again, There Goes My First Love, A Man Without Love, Winter World of Love, Now That You are Gone, Rowbottom Square, Delilah, Love Is All и You Just Might See Me Cry. Умро је 2021.

1943. Christine McVie је енглеска певачица, текстописац и клавијатуриста групе Флитвуд Мек. Умрла је 2022.

1949. Петар Пеца Поповић је српски новинар, публициста, музички критичар и уредник новина. Био је уредник часописа Џубокс и Рок 82. Писао је за Политику, Политикин забавник, Блиц, Спортски журнал и многе друге часописе. Радио је за Радио Београд и Радио 101. Објавио је и пет књига.

1952. Лиз Мичел је јамајчанско-британска певачица и оригинални члан диско/реге састава Бони М.

1964. Tim Gane је енглески композитор, гитариста и суоснивач групе Стереолаб. Објавили су 10 студијских албума.

Рођени на данашњи дан. 1952. Phil Kramer (Iron Butterfly), 1977. Dominic Howard (Muse) и 1983. Kimberly Perry (The Band Perry)

Догодило са 12. jула

1954. Елвис Пресли је потписао уговор са Сан Рекордс.

1962. Ролингстонси су дебитовали у клубу Марки у Лондону. За свирку су плаћени 29 фuнти.

1980. Olivia Newton-John и Electric Light Orchestra су са синглом Xanadu на првом месту британске листе синглова.

1986. Група Симпли Ред је са песмом Holding Back the Year на првом месту америчке листе синглова.

1988. Мајкл Џексон је стигао на своју прву британску турнеју. Концерте је видело 800.000 људи.

1991. Група Тake That је објавила дебитантски сингл Do What U Like. Спот који је пратио песму је забрањен за емитовање због голишавих сцена.

2012. Роџер Вотерс је зарадио 158. милона долара на управо завршеној турнеји. Брус Спрингстин је на другом месту са зарађених 80. милиона.

Рођени 13. јула

1953. Оливер Мандић је српски певач и композитор. Остао је упамћен у музичким круговима бивше Југославије по бескомпромисно високим стандардима које је захтевао у вези сопствене музичке продукције, укључујући квалитет материјала, првокласну студијску опрему и потпуну увежбаност музичара у студију/на концертима. Дискографски опус Оливера Мандића је бројчано скроман, али је обиловао хитовима и показао се као изузетно комерцијалан. Објавио је 4 студијска албума.

1942. Роџер Мегин је амерички музичар и фронтмен групе Бирдс. Након одлска из групе 1970. објавио је десет соло албума. Као члан групе Бирдс је примљен у Кућу славних рокенрола 1991.

Рођени на данашњи дан: 1938. Al Rex (Bill Haley & His Comets), 1942. Stephen Bladd (The J. Geils Band), 1955. Mark “The Animal” Mendoza (Twisted Sister), 1966. Gerald Levert (LeVert, LSG), 1969. Barney Greenway (Napalm Death), 1974. Deborah Cox и 1988. Tulisa (N-Dubz)

Догодило са 13. јула

1964. Енималси су са песмом House Of The Rising Sun на првом месту британске листе синглова. Снимљена из првог покушаја, песма је први број један који је трајао дуже од четири минута.

1968. Група Блек Сабат је имала први концерт у Бирмингему.

1969. Преко 100 америчких радио станица је забранило да пушта нови сингл Битлса, Балада Џон и Јоко.

1985. Дјуран Дјуран су са песмом A View to a Kill на врху америчке листе синглова. То је прва песма из серијала о Џемс Бонду која је стигла до првог места.

1985. Лајв ејд је био рок концерт који је одржан на више локација, главне сцене су биле на Вемблију у Лондону (где је присуствовало 72.000 гледалаца) и стадиону ЏФК у Филаделфији (где је присуствовало око 90.000 гледалаца), уз наступе у Сиднеју и Москви. У Београду је концерт одржан 15. јуна уз учешће 22 групе. Организатори манифестације су били Боб Гелдоф и Миџ Јур, а циљ је био прикупљање средстава за помоћ гладнима у Етиопији. Преко 60 милиона долара је било прикупљено. То је био један од највећих икад реализованих сателитских и ТВ преноса. Процењује се да је пренос уживо гледало око 1,5 милијарди гледалаца у 100 земаља широм света. У 12.01 група Стаус Кво је отворила концерт на коме су учествовале скоро све музичке звезде.

1991. Брајан Адамс је са песмом (Everything I Do) I Do It for You на првом месту британске листе синглова.

1997. Продиџи су са својим трећим албумом ”The Fat of the Land” на првом месту британске листе албума..

2002. Фетбој Слим је решио да направи журку на плажи у Брајтону. Планирано је било 60.000 посетилаца, а појавило се 250.000 што је прозвело хаос на улицама и оближњим путевима.

Рођени 14. јула

1912. Вуди Гатри је амерички кантаутор и један ид најважнијих ликова америчке фолк музике. Инспирисао је неколико генерација музичара са песмом This Land Is Your Land. Умро је 1967.

1942. George Bruno Money је енглески певач и клавијатуриста, најпознатији по раду у групи Big Roll Band. Један од главних протагониста на рокенрол сцени 1960их година у Лондону.

1971. Nick McCabe је енглески музичар и гитариста групе Verve. Група је основана 1990. и са својим трећим албумом ”Urban Hymns” постижу успех код публике и критике, а са албума се издвојила песма Bitter Sweet Symphony. Објавили су четири албума.

Рођени на данашњи дан: 1945. Jim Gordon, 1948. Tommy Mottola, 1952. Chris Cross (Ultravox), 1955. Matthew Seligman (The Soft Boys, The Thompson Twins), 1975. Taboo (Black Eyed Peas), 1978. Ruben Studdard, 1986. Dan Smith (Bastille) и 1987. Dan Reynolds (Imagine Dragons)

Догодило са 14. јула

1967. Група Ху је започела своју прву северноамеричку турнеју која ће имати 55 концерта.

1969. Venus је песма холандске групе Shocking Blue. Написао ју је Robbie Van Leeuwen, а песма ће постати хит и доспети на врх листа у девет земаља.

1977. Елвис Костело је дебитовао на концерту у Корнволу.

1979. Дона Самер је са својом песмом Bad Girls на првом месту америчке листе синглова.

1982. Премијера филма ”Вол” од групе Пинк Флојд је одржана у Лондону. У својој првој години приказивања филм је зарадио је 22. милиона долара.

2022. Шкотски кантаутор Паоло Нутини је на првом месту британске листе албума са својим четвртим албумом ”Last Night in the Bittersweet”.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару