Читај ми!

ОВОГ МЕСЕЦА ЧИТАМО

Желите ли да видите слике из терористичког напада - тежина судбине у роману "Одлука" Карин Туил

Могао би роман да се зове и Одлуке. Толико их је пред једном женом, главном јунакињом. Али та једна, насловна одлука, има тежину судбине, не да предах у читању, намеће стално питање "Шта бих ја на њеном месту урадио/ла?". Следећи овлашћења антитерористичке суткиње доноси одлуку коју сматра праведном, али, гле чуда, ова одлука има драматичне последице за њу, њену породицу, чак за читаву државу.

Желите ли да видите слике из терористичког напада - тежина судбине у роману "Одлука" Карин Туил Желите ли да видите слике из терористичког напада - тежина судбине у роману "Одлука" Карин Туил

Још једна јунска препорука на 267 узбудљивих страница које ћете делити са Алмом Ревел, главном јунакињом романа "Одлука" у преводу с француског Оље Петронић. Алма је Парижанка. Има 49 година, троје деце и по занимању је антитерористичка истражна суткиња. 

Наизглед чврсто утврђени темељи куле живота: породица, моћна позиција која подразумева доношење важних одлука за државу.

А онда следи удар који прети да у трену разори све

Да, тема је актуелна: тероризам. Али потпуно другачије сагледан.

"У животу имамо једну или више преломних тачака. У мом постоје две: љубавна прича и терористички напад." Није добро за живот, али је идеална потка за узбудљиву литературу, коју мајсторски пише Карин Туил.

Њена младалачка љубав која је имала моћ да победи верске разлике католкиње и Јеврејина распада се невероватном лакоћом, друга, страсна и романтична, распламсава се. И док је прва била пред верским изазовима ова је пред професионалним, притиснута сукобом интереса јер раде на истом случају. Емануел је адвокат који заступа једног од њених оптужених.

Паралелно пратимо праву, емотивну љубавну причу неочекиваних обрта јунакиње и њеног колеге и судски процес, не мање емотиван, којим се утврђује да ли је млади Француз арапског порекла боравећи у Сирији пришао Исламској држави обучен за тероризам. Он тврди да само жели да настави миран живот у Француској са својом супругом и дететом.

То је та одлука

Да ли да му верује? Мишљење се мења из часа у час. Ако га затвори створиће од младића, можда невиног, гневног терористу. Ако га пусти, опет ризикује. Можда је само уверљиво лагао. То је та одлука. Све време ћете је доносити са њом. Тероризам више није само вест о којој размишљате док траје слика на ТВ-у. Нећете размишљати само о кривцима. Од‌једном Карин Туил вас одводи дубоко у кључну тему данашњице.

Шта је са онима који морају да се суоче са истином нападача? То је део свакодневног живота антитерористичких истражних судија, део портрета наизглед моћне жене, која учествује у одлукама које имају последице по безбедност и будућност нације. Суочена је с дилемама, претњама, притиском, мржњом, сопственим и сумњама околине... Ето прилике да се сети Кундере: „Не постоји начин да се провери која је одлука исправна…“. Да ли би било која одлука, чак и пажљиво размотрена, била више коцка него разлог?" Свака се састоји од елемената, разума, емоција и инстикта.

"Знаш у чему је прави проблем: данас када је реч о тероризму, преступе претпостављамо, хапсимо што је пре могуће, окривљујемо за обичну намеру...

-Јесу ли нам оставили избор?

- Јесу, имате избор, иначе напросто удовољавате јавном мнењу, то више није правда, то је казнени популизам."

Опасност грешке

Она се држи правила професије, али размишља и осећа као човек, не предаје се механичким протоколима. Свесна је у сваком тренутку опасности грешке. Упознајемо процес тих специфичних истрага, начине деловања судија, агената, страхота које преживљавају још и још сведоци, породице жртава али и "рађање" џихадиста. Од првих корака до страсти убијања с развијеном идејом да раде праву ствар.

Да ли ће донети праву одлуку? Како год... Донеће драматичне промене. Свима. Запањићете се. А, њој? Отићи ће код лекара и откриће познату истину "Данас се сметеност разрешава само на рецепт".

Сама ауторка каже: "Желела сам да испричам расположења судија, њихов свакодневни обрачун са људским мраком, њихов осећај беспомоћности пред жртвама или разореним породицама, остала сам верна њиховој стварности, али, пре свега, то је роман прогоњен етичким и моралним сукобима – без сумње најинтензивније људско и књижевно искуство које сам имала."

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије