Занимљив пут кроз прошлост – стигла „Илустрована историја Срба за децу“

Српска књижевна задруга објавила је „Илустровану историју Срба за децу“. Књига пружа основно знање о догађајима и личностима који су обликовали причу о српском народу.

Текстови о српском народу у старијој историји, од раног средњег века до уједињења Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године приређени су из историјских књига и уџбеника за основношколску и средњошколску омладину Миленка Вукићевића, једног од угледних наставника у историји нашег школства.

Преузети су у изворном облику, од пре једног века, да би се читаоцима указало на лепоту језика и начин на који се историја тада писала.

„Вукићевић је познат као неко ко пише поуздано једноставним стилом. У питању је дакле онај концепт српске историје на којима су васпитаване генерације које су изнеле и Први светски рат, које су изнеле међуратну обнову, дакле класичан један приступ српској историји који се просто показао проверен и неприкосновен“, истакао је Никола Маринковић, главни уредник Српске књижевне задруге.

Наставак о историји Срба после 1918. године у Југославији, написао је Раде Ристановић. Он је савременим речником, користећи резултате модерне историографије, дао кратак преглед тог раздобља, прилагођен деци.

„Као што знамо, они немају претерано стрпљења за неке дуге историјске приче, њима су лакше форме истицања неких позитивних и негативних примера, неких личности, примамљивији и мислим да су то садржаји који им се требају пласирати како би они кренули у свет истраживања документоване и научно истражене историје“, објашњава Раде Ристановић, коаутор књиге и историчар.

Књигу је илустровао Дарко Гркинић.

„Пошто сам ја по образовању и историчар уметности мени је био 19. век најинтересантнији. То је та борба, сукоб наших династија, онда тај излазак из турског периода у један модерни период и та сама транзиција и како смо се снашли у том добу у целом 19. веку“, прича Гркинић.

С намером да нашу историју деци учини занимљивијом, Српска књижевна задруга за ђаке шестог и седмог разреда школа из целе Србије у априлу организује квиз чија ће питања бити заснована на Илустрованој историји Срба за децу.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво