„Било једном на Бријунима“ – време које се неће поновити

Поводом снимања филма „Сутјеска“ у којем је играо Тита, Ричард Бартон је са Елизабет Тејлор 1971. стигао на Брионе код својих домаћина Тита и Јованке Броз. Тај сусрет, овековечен на једној фотографији, уметнички је испровоцирао екипу представе „Било једном на Бријунима“ чија је премијера сутра у Битеф театру.

Ко су били Тито, Бартон, Лиз и Јованка – лидер трећег света, бивша партизанка, планетарно популарни глумци, да ли су то били њихови стварни идентитети или њихове улоге о томе у представи Било једном на Бријунима.

У њој, како каже аутор и редитељ Кокан Младеновић, нема глорификације Југославије и Тита, али у поређењу с ондашњим, данашњи свет губи. Једно је јасно – то време се неће поновити.

„Када смо почели мало по мало да копамо биографије тих људи и шта се ту догађало тих година у Југославији, шта су потенцијални мотиви доласка ово двоје људи у том тренутку у Југославију и шта се дешавало иза и после тог снимања. Њих четворо сами за себе су нам били ужасно занимљиви и инспиративни и тако смо правили драмски сукоб, заправо сукоб сујета, ега“, каже Милан Марић у улози Ричарда Бартона.

„Сукоб тог капиталистичко-холивудског пара и једног комунистичког пара који живи у благодетима у којима живи, тај политички, друштвени, социјални контекст у који су они смештени и реченица Бартона из биографије који је рекао да је ‘јако тешко играти човека који је много већи глумац од мене’, то је оно што нас је потакло да размишљамо о томе колико ми глумимо, који су наши идентитети, шта смо ми ако нисмо ово“, наводи Бранислав Трифуновић у улози Јосипа Броза Тита.

Насупрот двојици доминантних мушкараца, или уз њих, две јаке жене: једна одликована за храброст у рату, друга најплаћенија глумица тог времена. Обе, усамљене.

„Бавили смо се тим шта је то све Јованка Будисављевић пре него што је била Јованка Броз. То је нешто што је њу чинило, и да то није само нешто што је у пунђи, бисерима, насмејана, правих леђа, увек дивно одевена, касније и модна икона, али то све знамо и мене уопште то није занимало да се тиме бавим. Занимало ме је суштинско питање Јованкине слободе, Јованкине пожртвованости“, објашњава Сања Марковић која глуми Јованку Броз.

„То је прва жена која је отишла у клинику за одвикавање од алкохола, оно што је занимљиво и то женско питање када су се Бартон и Лиз заљубили на снимању Клеопатре, то се догађало у Риму, њу је Ватикан осудио, како једна жена може имати аферу, наравно он није био осуђен, јер се за мушкарца то очекује, док је она била блудница, растурачица бракова“, истиче Тихана Лазовић у улози Елизабет Тејлор.

Било једном на Бријунима ни из чега ствара један нови свет, тачан или измаштан, проверићете када буде карата. Јер их, за премијеру и репризу, нема.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво