Читај ми!

Изложба „Паралеле“ у „Галерији“: Еволуција Формуле 1 кроз објективе два мајстора фотографије

"Infinity Lighthouse" и "Lap 76" с поносом најављују отварање изложбе фотографија „Паралеле“, двојице признатих фоторепортера – Милоша Цветковића и Андреја Исаковића. „Паралеле“ су прича у сликама о еволуцији Формуле 1, глобалног спортског феномена, о развоју такмичења и организације у распону од четири деценије. У објективима двојице награђиваних аутора нашли су се детаљи са трка с краја седамдесетих и почетка осамдесетих година прошлог века и, за поређење, тренуци овековечени у последњих неколико сезона.

Тачка сусрета је култно место – Велика награда Монака, за неке есенција онога што би требало да представља „најбржи циркус на свету“: тркање на ивици, адреналин, спектакл и гламур.

И трка и Кнежевина су се мењали кроз деценије што су и Милош и Андреј забележили на својим сликама, а сваки и најмањи детаљ је доказ зашто ова трка мора да остане у Ф1 календару, иако је управо ових дана баш то постало упитно...

Изложба „Паралеле“, која садржи 52 изабране фотографије двојице аутора, постављена је у простору код Улаза 2 у ТЦ „Галерија“ у Београду, а свечано отварање заказано је за четвртак, 22. септембра, у 19 часова.

Хуманитарног је карактера, с обзиром да ће комплетан приход од продаје изложених дела бити уплаћен у корист Националног удружења родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР.

Изложба „Паралеле“ отворена је до 28. септембра.

Више о ауторима

Милош Цветковић је рођен у Ужицу, а фотографијом се бави још од средње школе, али себе је уверио да уме да фотографише тек са 26 година, кад је овековечио удес на једној ауто-трци.

Радио је као фоторепортер у Борби и Вечерњим новостима, извештавао је са трка Формуле 1 за култни Авто магазин, а касније је радио и за агенције Ројтерс и ЕПА. Његове фотографије, посебно везане за ратна дешавања у Југославији деведесетих година, објављивали су Тајмс, Пари мач, Индепендент, Гардијан, Вашингтон пост, Шпигл, Штерн, Њузвик...

Андреј Исаковић је професионалну фотографску каријеру започео је 1996. године, на задацима фоторепортера у бројним београдским дневним новинама и магазинима. Од 1998. до краја 2013. године радио је као фотограф дневног листа Блиц, уредник фотографије НИН-а и Ауто билда и као шеф фото службе у издавачкој кући „Рингиер Аксел Шпрингер“ у Србији.

Од 2014. до данас ради као регионални шеф фотограф у агенцији Франс прес, за коју последњих шест година прати и главне међународне спортске догађаје, а фотографисање трка Формуле 1 је једно од важнијих ангажовања. Олимпијске игре и међународни атлетски турнири постали су место новог фотографског изазова. Његове фотографије често се објављују часописима и новинама широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару