Читај ми!

Пословно право у дигиталном добу – водич за све који раде онлајн

Реткост је и у свету, а о Србији да не говоримо, да факултетски уџбеник има практичну употребну вредност и то за много шири круг корисника од оних који полажу испит. То је успело Ђорђу Кривокапићи и Андреи Николић са уџбеником „Пословно право у дигиталном добу“ у издању Факултета организационих наука и издавачке куће Клио.

Чим је узмете у руке јасно вам је да то није тек обична књига, односно уџбеник. Ако је могуће напавити хиперлинк у штампи, онда је то најпре успело ауторима и издавачима књиге „Пословно право у дигиталном добу" где су текст, илустрације и путање ка интернет садржајима креативно и духовито испреплетани, толико да вас вуку да их одмах испробате.

Не само да је и за истраживање и писање уџбеника коришћена адекватна савремена литература, већ се и као додатни извори користе садржаји различитих формата, међу којима су блог постови, видео клипови, подкасти. Тиме се први пут на нашем тржишту, оцењују рецензенти, веома комплексни правни институти објашњавају на начин близак генерацији дигиталног доба.

Уџбеник је првенствено намењен студентима основних студија на Факултету организационих наука, али и привредницима на менаџерским позицијама, предузетницима који започињу или проширују пословање, као и правницима који нису специјализовани за област пословног права.

Др Јелена Анђелковић Лабровић је у својој рецензији нагласила да „уџбеник подстиче мешовито учење, комбинујући принципе традиционалног и електронског учења, што јесте модел префереиран од стране генерације З којој је овај уџбеник намењен."

Акценат уџбеника није само на релевантним правним институтима од значаја за пословање, већ и на низу пословно-правних вештина, чије је познавање неопходно за разумевање правног система, али и за доношење основних одлука у пословању. Те вештине обухватају претраживање електронских база правних прописа, претраживање електронских регистара и коришћење других пословно-правних алата

Садржај уџбеника обухвата девет релевантних правних области: увод у право, приватно право, привредни субјекти и пословање у привреди, одговорност, обезбеђење потраживања, закључење уговора, радни односи, интелектуална својина, заштита података о личности. Намера аутора била је да обраде она питања која пословни људи у пракси најчешће постављају својим адвокатима, односно у погледу којих пословање најчешће наилази на правне потешкоће.

Тако, књига обилује великим бројем практичних савета „пружајући студентима прилику да се упознају са најзначајнијим правним дилемама које се могу јавити у пословању и начинима за њихово превазилажење", навела је проф. др Јелена Перовић Вујачић у својој рецензији.

Поред студената различитих курсева који долазе у додир са пословним правом - било да су будући правници, менаџери, медијски радници или уметници, којима упознавање са правилима и односима на тржишту такође постаје неопходно - „Пословно право у дигиталном добу" користиће и већ формираним пословним актерима, као подсетник и портал за улазак у дубље слојеве пословања. Коначно, књига је оцењена као иновативан методолошки узор и наставницима и писцима савремене наставне литературе.

С почетком јесењег семетра, књига ће се у потпуности интегрисати на мрежу кроз посебну платформу: кренуће у правцу метаверса, где ће се надограђивати у складу са потребама публике.

Уџбеник је промовисан средином јуна на Факултету организационих наука у Београду, као и у емисији Дигиталне иконе на Радио Београду.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару