Читај ми!

Да расту у граду културе - почели концерти за малишане у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске у сарадњи са Београдском филхармонијом и Музичком омладином Новог Сада, а захваљујући подршци Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” од 19. марта, приређује низ концерата за бебе, децу и њихове родитеље у оквиру пројекта Одрастање у Граду културе.

Идеја пројекта Одрастање у Граду културе јесте да се реализацијом посебно осмишљених активности за бебе и децу у Галерији Матице српске, најмлађим суграђанима пруже прва искуства сусрета са различитим видовима уметности и културе у специфичној музејској атмосфери.

У години титуле Европске престонице културе, а у оквиру програмског лука Будућност Европе, бебе и деца имају прилику да уживају у разноврсном уметничком програму и да заједно са својим другарима и родитељима одрастају уз уметност и културу.

Од 19. марта до 21. маја 2022. године сваке суботе простор Галерије Матице српске претвара се у јединствену музичку дворану, а музичари Београдске филхармоније и Музичке омладине Новог Сада изводиће пажљиво одабране композиције класичне музике за најмлађе, како би код њих од најраније доби пробудили и развијали љубав ка класичној музици и уметности.

Док се звуци различитих инструмената чују простором, бебе узраста од самог рођења до четири године и деца од пет до 10 година уживаће у музици и самостално се кретати и истраживати уметнички свет око себе. Поред уживања уз класичну музику, бебе, деца и родитељи могу стварати успомене фотографисањем испред паноа, цртањем и остављањем бојених отиска на платну.

Као успомену на посету Галерији, бебе на поклон добијају радосницу Први кораци у Граду културе, а деца дечју публикацију Мој Град,  Новосадске уметничке приче. Уз радосницу и дечју публикацију, бебе, деца и родитељи могу се забављати откривајући богато културно наслеђе Новог Сада и бележећи своје заједничке авантуре у Граду културе.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе".

На првом концерту за децу, у чаробни свет класичне музике малишане је увео гудачки квартет Београдске филхармоније - Јелена Драгнић, виолина, Владан Лончар, виолина, Борис Брезовац, виола и Александар Латковић, виолончело, који на најрепрезентативнији начин представља филхармонијску енергију у малом.

Препуштајући се композицијама Јохана Себастијана Баха, Волфганга Амадеуса Моцарта и Клода Дебисија у јединственом амбијенту, бебе и деца асистирали су музичарима својим покретима, осмесима, првим речима и тапшањем.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару