Читај ми!

Изложба „Игре материје и духа“ Миланке Берберовић у Галерији РТС-а

У галерији РТС-а отворена је изложба „Игра материје и духа“, костимографа Миланке Берберовић. Осим сценског костима – на изложби можете да видите, слике и цртеже на необичним подлогама.

Костимографска скица настаје прва као резултат споја редитељске замисли и идеја сценографа и костимографа. Ауторка Миланка Берберовић креирала је скоро 200 костимографија за позоришне представе. Њени костими и ван позоришта живе кроз њене уметничке скице.

„Скице остају и некада док није било филмских трака и није се на тај начин могло забележити - то је био једини траг о неким представама које су постојале. Правим скице које су колористички тачно онакве какве су биле представе. Са мојих скица не само да се види карактер ликова него и концепција и атмосфера читаве представе“, истакла је Берберовићева.

Ауторка је увек у потрази за ликовним изазовима и концептима, свој рад уметника Александра Лукића и уочила интригантан потенцијал који је и резултирао сарадњом. Откривена је нова игра, комбинација костима и стакленог накита.

„Сви костимски детаљи, попут рукавица и наочара, су ствари које прате костим и дају му целину. Посебно накит, којим се зависно од раскошности потенцира карактер лика“, навела је ауторка изложбе.

Ослоњени на већ постојећа уникатна решења у различитим техникама обраде стакла, кренули су да истражују стварајући посебне визуелне доживљаје. Дошли су до граница уметнички обликованог употребног предмета једног значења која се на једном нивоу унеколико брише, а накит, најразличитијих боја и облика, добија утемељену ликовну потку и пуније значење.

Од првих уникатних предмета – објеката Александра Лукића реализованих у стаклу, до накита обликованог техником фузионисаног стакла, позлате, посребљавања и филигранског лемљења пређен је пут маштања и истраживања. Нове занимљиве и привлачне форме прилагођене су потребама сценског костима па и захтевима савремене моде и укуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару