Читај ми!

"Хасанагиница", већ 20 година на сцени Народног позоришта

Позоришни живот "Хасанагинице" Љубомира Симовића, једне од највећих драма српске књижевности, почео је 1974. година на сцени Народног позоришта у Београду. 2001. године, комад је режирао Јагош Марковић, а та представа већ 20 година с несмањеним успехом живи на реперотару националног театра.

''Ја хоћу да се Хасанагиница врати кући мајци и никад више, ни у сенку моје куће да не уђе, је л разумеш сад''... Написана по мотивима народне баладе о трагичној судбини жене турског аге, ''Хасанагиница'' Љубомира Симовића беспрекорна је поезија на сцени - о љубави, љубомори, патњи и страдању.

„Сав тај свет у коме и данас живимо нас толико узбуђује и толико нас на неки начин и порази наша глупост када не умемо да се понашамо, када не умемо да верујемо, када живимо споља кад не живимо изнутра", рекла је Радмила Живковић у улози Мајке Хасанагине.

Пре 20 година Хасанагу и Хасанагиницу су тумачили тек свршени студенти Маринко Маџгаљ и Вања Ејдус која је за ту своју прву главну улогу добила Стеријину награду.

„Двадесет година мог живота је велики период. Тада сам била на почетку глумачке каријере и неког свог живота, пуно тога је протекло а Хасанагиница је и даље ту. Сигурна сам да колико год смо у истој тачки, то сигурно више није исто", истакла је Вања Ејдус.

Ненад Стојменовић некада Аскер Суљо, сада је Хасанага. Мајку Пинторовића је играла Ксенија Јовановић, сада - Александра НИколић. У улози Ахмеда од Циге Јеринића, Бошка Милина, Предрага Ејдуса до Петра Божовића.

„Све говори о овој представи, то је перцепција публике, наша веза са публиком је иста као на дан премијере", рекао је Дарко Томовић који тумачи лик Ефендије Јусуфа.

„Свака реч је дар, али је свака реч и потенцијална опасност, мора се свака реч разумети и знати. Како каже оно 'понекад и чиста кошуља може да утеши' некад у огромној трагедији једна обична ствар...и наравно то не можеш да схватиш када имаш 22, 23, 25 година.. а онда временом схваташ једну по једну реплику како су истините и схватиш ко је Љуба Симовић", истакао је Александар Срећковић који глуми Бега Пинторовића.

До сцене Пети спрат на којој се играла "Хасанагиница", пут је публику водио кроз кичму позоришта до представе од емоција густо исткане. Идеја тадашњег управника, глумца Љубивоја Тадића, била је да сваки кутак позоришно оживи. "Хасанагиница" се сада игра на сцени "Раша Плаовић".

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару