Танјуг јавља, рат је завршен – како је изгледао Београд крајем Другог светског рата

У Музеју 25. мај у Београду отворена је изложба фотографија којe су први репортери Танјуга снимили током 1944. и 1945. године, од завршних борби за ослобођење Београда до призора из свакодневице и јавног живота поратне Југославије.

У оквиру програма којим Музеј Југославије обележава 75 година од краја Другог светског рата, у Музеју 25. мај отворена је изложба ТАНЈУГ јавља, рат је завршен, на којој су представљене фотографије репортера Телеграфске агенције Нове Југославије настале од октобра 1944. до новембра 1945. године.

„Објективом фото-репортера Танјуга забележени су најважнији друштвено-политички догађаји који су се десили у овом периоду. У више фото-репортажа могу се видети активности попут радова на обнови саобраћаја, рашчишћавању рушевина, рада болница и дечјих домова, живота у селима, а могу се пратити и културна дешавања, као и обнова спортског и фискултурног живота“, пишу аутори изложбе, Радован Цукић и Милица Томић.

Посетиоци изложбе ће, како објашњавају аутори, кроз селекцију снимака насталих 1945, моћи да виде драматичне сцене завршних борби за ослобођење земље, најважније моменте довршавања политичке револуције, опсежних захвата на обнови земље и нормализацији живота, свеприсутних ожиљака и последица рата, али и почетка институционализованог рада на стварању новог, социјалистичког човека.

На фотографијама првих фото-репортера Танјуга, међу којима су идентификовани Петар Обрадовић, Бранко Савић и Исак Коен, забележено је како је Београд изгледао у првим поратним данима: само неколико месеци откако су на Тргу Републике сахрањени Црвеноармејци погинули у борбама за ослобођење, направљени су снимци с премијере прве драме у оближњем Народном позоришту.

Ту су затим, једни поред других, снимци колона ратних заробљеника и парада ослободилаца, говора ратних команданата и суђења народним непријатељима, слике митинга и прослава, сахрана и комеморација, призори са првих забава и из домова за ратну сирочад, као и узнемирујући снимци Бранка Савића, првог фотографа који је ушао у тек ослобођени Јасеновац. Велики део изложбе чине портрети Јосипа Броза Тита и документовање његових активности.

Аутори изложбе истичу да актуелна поставка представља само први корак којим се за јавност отвара најстарији сачуван део Танјугове фото-архиве. Наиме, Музеј Југославије баштини 905 ролница црно-белих негатива са око 25.000 снимака, које су у периоду од 1944. до 1947. снимили фото-репортери Танјуга.

Фото-секција новинске агенције основане 1943. године пратила је најпре догађаје који су били у вези с народноослободилачким ратом: борбе партизанских јединица и документовање непријатељских злочина. Највећи део ратних фотографија уништен је током Десанта на Дрвар, када је настрадао и први фото-репортер агенције, Вилим Шимунов Барба.

Након ослобођења Београда 1944. године, седиште агенције је установљено у југословенској престоници. Обимна фото-архива настала у наредне три године пренета је 1947. у Кабинет маршала Тита, да би на крају завршила као део колекције Музеја Југославије. Ту су фотографије истражене, дигитализоване и стављене у одговарајући историјски оквир, и сада први пут представљене јавности.

Поред аутора изложбе, Радована Цукића и Милице Томић, реализацији изложбе допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић. Архитектуру поставке радила је Милица Лопичић, а за дизајн је био задужен Мане Радмановић.

Изложба ТАНЈУГ јавља, рат је завршен биће отворена у Музеју 25. мај до 30. септембра ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару