Истражите Јутјуб канал Позоришта „Бора Станковић“ из Врања

Позориште „Бора Станковић“ из Врања емитује своје представе онлајн сваког уторка и петка у 20 часова, што је и редован термин извођења представа на сцени овог театра.

Посебност онлајн приказивања представа овог позоришта је у томе што су сви снимци који су до сада објављени на њиховом Јутјуб каналу трајно сачувани. Тако сви заинтересовани могу истражити праву малу архиву, која сада броји око 20 снимака извођења представа.

Прва емитована представа је Павиљон бр.6 по тексту Антона Павловича Чехова у режији Небојше Дугалића, поред кога у представи глуме и Драган Марјановић, Ненад Недељковић, Драган Станковић, Бојан Јовановић, Радмила Ђорђевић и други. Премијерно, представа је изведена 2008. године.

Радња се одвија у провинцији, у азилу за менталне болеснике, а главни јунак је доктор који води ту болницу, Андреј Јефимич Рагин, кога тумачи маестрални Небојша Дугалић. На осмом међународном фестивалу „Златни витез“ у Москви, који је организован 2010. године, представа је награђена „Сребрним витезом“ за представу у целини и „Златним витезом“ за најбољу мушку улогу.

Глумац Небојша Дугалић је у овом театру режирао неколико представа, а поред Павиљона бр.6, онлајн су доступне и представе Полицајац, Стари дани и Женски разговори које он потписује као редитељ.

Млади Југ Ђорђевић такође потписује неколико режија у театру свог родног града Врања. Истиче се представа Кеплер - 452Б која је настала по тексту такође младе драматуршкиње Тијане Грумић. У представи играју Јелена Филиповић, Радмила Ђорђевић, Ненад Недељковић и Бојан Јовановић. Представа је премијерно изведена 2018. године.

Говори о томе како изгледа живети овде и сада, а непрестано тражити нови живот изван овог. Кеплер - 452Б је име планете за коју се верује да је на њој могућ живот. У породици су три генерације, говори се о смрти и о томе како она утиче на међуљудске односе.

Аутопутем је једна у низу представа које се баве темом онога што се дешава у позоришту иза сцене, током прављења представе. Од свега тога публика на крају може да види само крајњи резултат, а остаје ускраћена да завири у збивања која обилују драматиком која често превазилази значај и интензитет драме која се одвија на сцени. Међутим, специфичност ове представе у односу на друге које се баве сличном темом, састоји се у томе што се њена прича бави проблемом прављења представе у нашој средини и у савременим околностима, које подразумевају изразиту егзистенцијалну, моралну, креативну, међуљудску и идентитетску кризу. Представа је настала по тексту и у режији Ане Ђорђевић.

Поред Јутјуб канала, представе су објављиване на другим платформама. Тако је представа Игра по драми Семјуела Бекета у режији Ане Григоровић, доступна на платформи Вимео. Бекетова једночинка Игра наизглед третира проблем љубавног троугла. Муж, жена и љубавница заробљени су у три урне и приморани да говоре. Њих троје у недоглед понављају причу о својој вези, промишљајући зашто су се нашли у таквој безизлазној ситуацији.

Бекет кроз ову сценску алегорију поставља проблем играња у љубави зарад осећаја да смо живи, тако парадоксално бивајући душевно мртви, каже редитељка Ана Григоровић.

Све линкове ка представама заинтересовани могу пронаћи на Фејсбук страници Позоришта „Бора Станковић“ из Врања.

Приредила: Маја Милић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару