Наследник богаташа, сиромашна удовица, музика и смех – опера „Дон Пасквале“

Најбоља комична опера Гаетана Доницетија, "Дон Пасквале" вечерас (среда, 13. мај) од 19 часова, емитује се на сајту Бечке државне опере.

Трочина опера Дон Пасквале изведена је на сцени Бечке државне опере 2016. године, под диригентском палицом Евелина Пида (Evelino Pidò). 

Како то обично бива у комичним, поучним мелодрамама, заплет ове опере подразумева пажљиво праћење радње: Дон Пасквале је богати старији господин чији је једини наследник нећак Ернесто.

Ернесто је заљубљен у сиромашну младу удовицу Норину, али Пасквале не одобрава ту везу, па одлучује да се ожени, оснује породицу и Ернесту не остави ништа. Доктор Малатеста, Ернестов пријатељ, одлучује да му помогне и Пасквалу за жену нуди своју сестру Софронију представивши је као смерну, на шта Пасквале пристаје.

Малатесто затим одлази код Норине и говори јој свој план у ком она треба да се претвара да је Софронија, а када се уда за Пасквала на лажном венчању да се одмах претвори у злобницу која ће му све отети. Ернесто бива сведок на лажном венчању након чега Норина почиње да показује своје право лице. 

Она почиње да троши новац на накит, намештај, хаљине, а Пасквале чак бива ошамарен када покуша да своју младу жену спречи у овој забави. Он одлази код Малатеста и моли да му помогне да се отараси своје жене. Малатесто му открива да је све било унапред испланирано. Срећан крај се подразумева, то јест - Пасквале бива ослобођен и пристаје на брак Ернеста и Норине.

Опера Дон Пасквале је са великим успехом премијерно изведена у Паризу 1843. године, након чега је стекла велику популарност и поставке на позорницама широм Европе. Либрето је написао композитор са песником Ђованијем Руфинијем, док је сам корепетирао, режирао и дириговао.

Своју шездесет и четврту по реду оперу Доницети је писао за четири тада најбоља певача италијанске опере у Паризу, стога не чуде захтевне улоге са сталним мелодијским развојем. Опера, музички пријатна, ненаметљива и допадљива, открива карактеристике Доницетијевог композиторског језика - мелодичност, духовитост, нежност и осећајност.

Приредила Николина Срећковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару