Проведите празнике уз Шекспира и Народно позориште

Народно позориште је од увођења ванредног стања остало верно својој публици и прво почело да приказује представе стримингом. На „Јутјуб“ каналу овог театра, за све љубитеље позоришта и поклонике драме, опере и балета, сваке вечери се емитују представе од 21 сат, а недељом и у матине термину у 12 сати.

Од 30. априла до 6. маја, Народно позориште приказиваће дела великог Вилијама Шекспира од 21 час на званичном Јутјуб каналу.

Како су представе које ће се емитовати архивски снимци, публика ће имати прилику да се сети неких антологијских сцена и глумаца који су обележели историју овог позоришта.

Поштоваоци Шекспирових дела 30. априла имаће прилику да виде легендарног Микија Манојловића и његовог Ричарда III у истоименој представи, у режији Виде Огњеновић, али и нову верзију истог наслова са Игором Ђорђевићем, у режији Снежане Тришић, која ће се емитовати 6. маја.

Првог маја на репертоару је највеличанственија и најдубља трагедија Хамлет, са Слободаном Бештићем у насловној улози, у режији Иване Вујић. Наредног дана (2. мај) емитоваће се балет Ромео и Јулија Сергеја Прокофјева. Кореографију је урадио Димитрије Парлић.

Публици ће бити посебно занимљиво да 3. маја види стару представу Укроћена горопад у режији др Владимира Јевтовића, у којој су се први пут на Великој сцени појавиле садашњe звездe Народног позоришта: Наташa Нинковић, Нелa Михаиловић, Борис Пинговић и Небојшa Дугалић.

Велики композитор Ђузепе Верди, нашао је своју инспирацију у драми Отело и написао музику за спектакуларну оперу, емотивну и пуну предивних арија, коју је режирао Паоло Бајоко, а диригује Ана Зорана Брајовић. Ова опера у четири чина, коју ће публика моћи да види 4. маја, једна је од четири велике Шекспирове трагедије, бесмртна прича о љубомори и страсти.

На онлајн репертоару 5. маја је представа Хенри VI у адаптацији и режији Никите Миливојевића. У овој трагикомедији са елементима гротеске, насловну улогу тумачи Хаџи Ненад Маричић, а у великом ансамблу су и: Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Ричард Плантаџенет), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Милош Војновић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Лорд Талбот), Дејан Карлечик (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Арка).

Хенри VI је премијерно изведен у мају 2012. године у Шекспировом Глоб театру у Лондону, у оквиру „Културне олимпијаде“, где је освојио енглеску публику и критику.

Приредила: Јелена Виденовић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару