Норма – најпознатија Белинијева опера вечерас онлајн

Вечерас ће на каналу Народног позоришта на Јутјубу, у 21 час, бити емитована опера „Норма“ Винченца Белинија, чија је премијера у овом театру била 2017. године. Дириговали су Дејан Савић и Лери Њуленд, режију и сценографију урадио је Ђанкарло дел Монако, а главне улоге у премијерној подели донели су сопран Сања Керкез (Норма), тенор Јанко Синадиновић (Полионе) и мецосопран Драгана дел Монако (Адалђиза).

За веома кратког живота, живео је само 34 године, Белини је написао десет опера, које су умногоме утицале на будући укус оперске публике. Све његове опере настале су од 1925. до 1935. године, а две најзначајније – Месечарка и Норма – премијерно су изведене 1931. године, обе на либрето Феличеа Романија.

Иако Норма на премијери није доживела велика успех ова лирска трагедија данас важи за Белинијево најуспешније дело и једно од најпопуларнијих белканто остварења, чиме се позиционирала у сам врх оперског репертоара. 

Феличе Романи је за либрето користио различите изворе, осим трагедије Норма или чедоморство Александра Сумеа, вратио се и својим ранијим либретима за опере Медеја у Коринту и Ирминсулова свештеница. Романи није дословно искористио Сумеову драму, већ је унео измене које се односе на изостављање фантастичног света, наглашенију улогу Адалђизе и, као најважнију измену од свих, изостављање чедоморства чиме је обезбеђено уједињење љубавника у смрти.

Норма је написана у два чина са по две сцене. Први чин започиње у светој шуми друида. Врховни свештеник Оровезо саопштава да ће Норма, његова кћи и свештеница Ирминсуловог храма, дати знак за устанак против Римљана.

Док се Гали удаљавају, римски проконзул Полионе, у друштву свог пратиоца Флавија говори да више не осећа љубав према Норми и да сада воли Адалђизу, такође свештеницу, коју планира да води у Рим и ожени. Када се Адалђиза повери Норми сазнаје за првобитну везу ње и Полионеа и за њихово двоје деце, те обећава Норми да ће победити своја осећања.

Други чин почиње Норминим покушајем да убије своју децу, међутим за то не налази храброст и уместо тога моли Адалђизу да ипак оде са Полионеом и води рачуна о њеној деци. Адалђиза одбија тај предлог са планом да убеди Полионеа да поново заволи Норму.

Ипак, његовим одбијањем да то учини, Норма објављује рат против Римљана, док у међувремену Полионе бива ухваћен на месту резервисаном за свештенице чиме је оскрнавио храм.

Након његовог одбијања да остави Адалђизу, Норма саопштава Галима да спреме ломачу и за свештеницу која је починила грех и открива себе. Саопштава оцу да има двоје деце, молећи га да се стара о њима, а Норма заједно са Полионеом одлази на ломачу.

Белинијеве опере пред уметнике постављају тешке музичке и сценске захтеве што се нарочито односи на захтев за изузетним гласовним способностима певача.

Док чекамо почетак емитовања опере на каналу Народног позоришта на Јутјубу, препоручујемо чувену арију Casta diva у извођењу маестралне Марије Калас. Арија припада првом чину и представља Нормину молитву за мир богињи Месеца.

Приредила Николина Срећковић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару