Читај ми!

На Сајму савремене уметости у Бечу и запажени српски галеристи

У Бечу је управо отворена манифестација Vienna Contemporary, сајам савремене уметности који се од 2015. редовно одржава у овом граду и за фокус има Централну Европу са Балканом.

На Сајму савремене уметости у Бечу и запажени српски галеристи На Сајму савремене уметости у Бечу и запажени српски галеристи

На манифестацији излаже близу 120 галерија из двадесет европских земаља, плус из Сједињених Америчких Држава.

Из Србије су позване три галерије: Рима из Београда/Крагујевца, Eugster и Non Canonico из Београда.

Број галерија никада није био тако велики у ових десет година, што има везе са местом излагања, Бечким Сајмом који је организацији омогућио луксуз пространих штандова, за разлику од прошле године, кад се у Кур-салону у центру излагало на минијатурним штандовима по ходницима, подрумима и шаторима.

Такви услови су излагачима дали прилику за свеобухватније презентације махом по једног аутора/једне ауторке. Сваштарења више нема, већина показаног је у новим техникама.

Галерија Рима у Бечу представља радове Косаре Бокшан (1925 Берлин – 2009 Београд), чија вредност у последње време брзо расте на европском тржишту, касно али добродошло признање ове српско-немачке уметнице.

Eugster у Беч доводи Владимира Миладиновића (1981, Београд), концептуелно-визуелног аутора који у својом делима тематизује ратна збивања из деведесетих.

Non Canonico представља два утора: Лидију Делић (1986, Никшић) која је пре две године представљала Црну Гору на Бијеналу у Венецији и Вукадина Филиповића (2000, Ужице), актуелног студента на последњој години бечке ликовне академије.

Vienna Contemporary је отворен до недеље 15. септембра. РТС ће на свом порталу ОКО шире представити ову манифестацију.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи