Читај ми!

Питка, слана, свежа или техничка - свака вода је право благо онима који је немају

Вода је човекова егзистенцијална потреба, део система исхране, служи за утољавање жеђи. Али немају је сви.

Питка, слана, свежа или техничка - свака вода је право благо онима који је немају Питка, слана, свежа или техничка - свака вода је право благо онима који је немају

КАКВИХ ВОДА ИМА? По атрибутима који уз њу иду, може бити велика/висока, ниска/мала, дубока, фришка, пролетња је вода која надолази у пролеће, а летња у лето.

Полојита је муљевита, водоплавна, дојна је доња, из доњег тока. Каже се и да је жива за воду са извора, нетакнута/неначета – прва вода која се ујутру узме из бунара.

Понекад је река, језеро, али је и подземна, слатка, бистра, чиста, бела (= мутна), флекава – то је замућена вода, па још и мочварна, баровита вода, супротност је удобна тј. вода погодног састава, коју рибе воле.

Још је и одређена/погодна/пригодна опет за рибе, да се мресте а и за риболов, па стајаћа/стојећа/мртва/затворена/ритска, то је вода која не тече, затим брза/оштра/јака, мирна/слаба/тиха, кратка је вода која брзо порасте и опадне, а каменита она која тече по камену.

Техничка вода је намењен индустрији.

У ФЛАШАМА, СИФОНИМА И БИДОНИМА. Минерална је вода која садржи минерале; минерална није увек газирана.

Када кажемо газирана мислимо на воду која садржи угљен-диоксид. Готово свака газирана вода садржи и минерале, али постоје минералне воде које нису газиране, односно које не садрже угљен-диоксид.

Дестилисана (дестилована) је чиста вода добијена дестилацијом за примену у медицини, фармацији, хемији, а мицеларна је добра за уклањање шминке, док је колоњска мирисава.

Богојављенску сами флаширамо после литургије.

ЗРЕЊАНИНСКА ВОДА. Тај град, четврти по броју становника у Војводини, од 2004. године је без пијаће воде. Пијаћа је пре свега бактериолошки ваљана вода. За пиће је боља питка вода.

Питка има пријатан, угодан укус. Најављено је да „питка вода стиже у Зрењанин 2024”. То је ова година.

А баш ове је градоначелник Зрењанина изјавио: „Све што смо радили, радили смо са циљем да грађани Зрењанина добију исправну воду, а не зарад политичких поена.”

ВОДА У ПОЈАСУ ГАЗЕ. Исправна вода је она која одговара прописима и нормама. Такву немају становници Појаса Газе:

Питка или слана, није важно: Како становници Појаса Газе долазе до гутљаја воде”, гласи један наслов. Слана или морска је вода код које на сваки литар долази 35 грама различитих соли.

Још је Иван Клајн подсећао да се Fresh water редовно преводи као свежа вода, а губи се из вида да може значити и слатку воду (за разлику од слане).

Свака вода је право благо онима који је немају.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се