Акцији Радио Београда „Књига солидарности" даривано више од два и по милиона наслова

Захваљујући програмској акцији Радио Београда „Књига солидарности” која постоји више од пола века, школама у Србији и региону даровано је више од два и по милиона књига. Нова акција организована је у Мачви, у ОШ „Лаза К. Лазаревић" у Клењу, у част 150 година рада установе.

У спомен на књижевника Лазу Лазаревића чији корени потичу из Клења, у његовој школи негује се љубав према књизи. У 16 одељења у Клењу и издвојеним о Очагама и Салашу, наставу похађа 260 ђака, од недавно у обновљеним учионицама које се не разликују од градских.

„Основна школа у Клењу данас је савремена образовно-васпитна установа, имамо савремену наставну опрему, бројна наставна средства, тако да су ученици и наставници своје дигиталне компетенције у великој мери развили". рекла је Драгана Којић, директорка ОШ „Лаза К. Лазаревић" из Клења.

Школска библиотека у Клењу, богатија је за 1.100 књига захваљујући програмској акцији Радио Београда, којој су се у години јубилеја, века и по постајања, обрадовали и ђаци и наставници.

„Моји родитељи и моја два старија брата, сви смо ишли у ову школу и представља нешто посебно за мене. Много волим да читам и јако ми је драго што се ова акција организује", каже Ђурђина Малетић, ученица шестог разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић" из Клења.

„Мени много значи, зато што ће наша библотека бити бројнија за ове многе књиге, волим да читам и слободно време волим да проводим највише читајући књиге2, додаје ученик исте школе Василије Зорбић, такође ученик шестог разреда.

„Углавом посећујемо мање средине, мање школе којима је књига тешко доступна. То је једна племенита и хумана мисија која ето и даље траје. Ја сам наследио Милосава Кнежевића Кнеза који је ову акцију водио 35 година и настављамо ту традицију", изјавио је Михаило Шћепановић, уредник програмске акције „Књиге солидарности" Радио Београда.

Акцију је у својој Мачви , подржао и Миомир Филиповић, који је уз ,,Књигу солидарности" више од 30 година.

„Да деца могу да читају, али и да одрасли могу да читају. Школа не треба да има библиотеку само за ђаке који иду овде . Па, могли би и родитељи да дођу некад да узму неку књигу, ево сада преко зиме, када немају неких пољских радова", каже новинар у пензији Миомир Филиповић.

Пола века акције, подсећају организатори, не би било без људи који воле и поштују књигу и институција, пре свега Матице српске и Библиотеке града Београда.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара