Тајна злата у уметничким делима – непролазност сјаја и богатства

Злато је један од најцењенијих и најтрајнијих материјала у сликарству. Од древних времена, па све до данас, коришћено је за стварање уметничких дела.

Kоришћено за украшавање гробница, храмова и скулптура, као и за израду накита и предмета. Међутим, злато посебну примену проналази у црквеној уметности.

„Масовна примена злата најпре у сакралном сликарству и сакралној уметности, скулптури и сликарству наручито, можемо рећи да почиње у време ране хришћанске уметности, односно касно античке или рано византијске уметности. Злато посебну симболику добија управо у источно православној уметности, мада и уметности западне Европе, хришћанске западне Европе тог времена", рекао је Бојан Јуришић, МА зидног сликарства, живописац.

Осим што има симболичну вредност, злато се у сликарству користи и да би се постигао ефекат сјаја и илузије светлости, као и за наглашавање важних елемената на слици.

„Злато у сликарству може да се користи на више начина. Онај начин који је најпознатији јесте употреба златних листића, тј. танких фолија од злата које се онда лепе на површину која хоћемо да буде златна, а други начин како оно може да се користи је када се меље или меша са другим металима како би се добио исти екефат", додаје Владимир Пајић, МА конзерватор и рестауратор.

У црквеној уметности злато је доминантно како на иконама и фрескама, тако и на мозаицима.

„Припрема се тако што се посебно санирају одређене потешкоће, односно одређене рђавости на самим материјалима, да ли је то даска за икону да ли је то црквени мобилијер, односно дрво, да ли је то метал, тако даље", објашњава Јуришић.

„То углавном зависи од везива које лепи, или од лепка који сам тај пигмент за површину. То може да траје и 2.000 година, а може и 100 година", каже Пајић.

Злато проналази широку примену у различитим областима уметности и архитектуре.

„Kада погледамо друге културе широм света, злато може да се налази се на скулптурама, налази се у грађевинама, у екстеријару на грађевинама, на пример у Далеком истоку је јако популарно да се кровови позлаћују, да се позлаћују декоративни елементи који се налазе на самој архитектури", изјавио је Пајић.

Злато представља један од најфасцинантнијих и најразноврснијих материјала у слиакрству, који је одувек привлачио пажњу и дивљење уметника и посматрача, а дела која у себи имају ову боју вредна су правог блага.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару