Читај ми!

Којим путевима долазе и одлазе вредне слике

Да бисте из земље изнели пиротски ћилим, тањир са потписом Моме Капора или слику савременог уметника, морате на граници да покажете потврду да тај предмет није национално културно добро. После вести да је слику Паје Јовановића на аукцији у Лондону купио Музеј града Београда, истраживали смо који су путеви вредних слика наших уметника и где се све налази наше национално благо.

Уколико из земље желите да изнесете неки предмет од културног, уметничког или историјског значаја, неопходно је да имате дозволу Републичког завода за заштиту споменика културе.

Да ли су проглашена или уживају статус претходне заштите, процедура је иста. Министарство за културу издаје решење по коме слика може да напусти земљу. Онда улазимо у један низ царинскиг прописа.

У сваком случају евиденција за свако културно добро о његовом измештању са оног места које је регистровано у нашој земљу исључиво и једино законским путем иде кроз путем решења", рекла је Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда.

Током 19. и 20. века бројни српски сликари школовали су се и живели у иностранству. Још за живота, дела су им откупљивали музеји, галерије и колекционари, по врло високим ценама у то време. Знамо која се дела чувају у музејима и галеријама, али не и шта се налази у приватним збиркама.

„Никад не можемо рећи ово је крај, увек се открије нешто ново, из неког приватног поседа, из неког наслеђа, из подрума, са неког тавана, појави се дело“, рекао је Никола Кусовац, историчар уметности.

Музејске збирке се обогаћују откупима и поклонима. Прошле недеље, први пут, државна институција културе, односно Музеј града Београда, купио је на аукцији вредно уметничко дело "Одмор башибозука", Паје Јовановића за скоро 350.000 евра.

„Што се тиче иностранства ми можемо само да пратимо оно што је отишло из земље редовном процедуром, управо овим решењима министарства. Наравно ту су увек сарадници, људи са којима ми радимо који су власници колекција, који су можда купци и од којих просто добијамо неку информацију“, рекла је Јелена Медаковић.

Из безбедносних разлога не знамо када ће слика Паје Јовановића стићи у Србију, али када се уметничко дело купи у великој аукцијској кући, она гарантује да ће слика стићи безбедно.

Како кажу у Музеју града, протећи ће још времена пре него што слика буде јавно изложена и за сада се не зна када ће то бити.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара