Читај ми!

Ратни сликар Михајло Миловановић - први академски сликар ужичког краја

У Првом светском рату страдало је око 20 милиона људи, а Србија је у односу на број становника имала највише жртава. Такав је био случај и са ратним сликарима, који су имали ратни распоред, често и на првој линији фронта. Правили су ратне скице, а многи нису дочекали да их осликају на платну.

Међу најпознатијим српским ратним сликарима из ужичког краја био је Михаило Миловановић, који има свој легат у Народном музеју у Ужицу.

„Први академски сликар из ужичког краја Михајло Миловановић био је уметник који је имао не само сликарска интересовања, већ и многа друга. Био је скулптор, организовао је задружни живот у свом родном селу у близини Ужица. Сликао је скоро све жанрове, али је широј јавности најпознатији као сликар српске војске у ратовима од 1912. до 1918. године", навела је Катарина Доганџић Мићуновић, кустос Народног музеја Ужице.

Наводи да је из тог рата Миловановић изашао са пуно одликовања. Био је аутор многих спомен плоча.  Звање ратног сликара добио је 1914. године.  

"Преко 50 Миловановићевих ратних слика које су се налазиле у Београду у Министарству војске изгорело је у бомбардовању 1941. Део је сачуван и чува се у музеју у Ужицу", рекла је кустос музеја.

Додаје да је од 1912 до 1918.године Миловановић био у Дринској дивизији, а свака дивизија имала свог ратног сликара. У ратовима је страдало много сликара, а Михајло је имао срећу да преживи све ратове. До своје смрти био је у јавности познат као ратни сликар.

"Стрдао је у Другом светском рату, када су га комунисти стрељали пред сам крај Ужичке републике. Рехабилитован је 2007. године, а у решењу за рехабилитацију написано је да је страдао као невина жртва идеолошког и политичког прогона.Његова слава није му спасила живот у Другом светском рату", рекла је Катарина Доганџић Мићуновић кустос Народног музеја Ужице.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво