Читај ми!

„Исидорина сцена или сена“ у Перлезу, спомен-обележје великој српској композиторки

Једној од највећих савремених српских композиторки Исидори Жебељан, у селу Перлез код Зрењанина откривено је спомен-обележје. Осим почасти коју су желели да јој укажу, идеја аутора је да стално буде присутна у месту одакле је пореклом.

У детињству и младости радо је боравила у Перлезу. Ничим није желела да се издваја од осталих. Из ње је, кажу, зрачила посебност.

„То се видело у њеним очима, у њеном говору, у њеном ставу. Знала сам да ће бити генијалац“, каже Јованка Мргић, Исидорина другарица.

Исидора Жебељан је компоновала за позориште и филм. Њена дела извођена су широм света.

„Имала је један аутентичан, оригиналан приступ музици, зато што је снагу и инвенцију за стваралаштво налазила у овом нашем поднебљу банатском“, наводи Петар Жебељан, Исидорин отац.

„Исидорин павиљон“ отворен у сеоском парку у Перлезу носи име „Исидорина сцена или сена“ и асоцира на средњоевропске музичке парковске павиљоне.

„Тако што је у колонади осам стубова који стоје у круг, пречника близу четири метра налазе четири клупе које недвосмислено асоцирају на нешто што је централна прича Исидориног опуса, а то је музика за квартет“, објашњава Зоран Стојачић, архитекта и аутор пројекта. 

Исидори у част одржан је концерт. Свирало се и на клавиру који је она користила док је боравила у Перлезу.

„Њене композиције су захтевне изнутра, некако уметнички су захтевне. Али што се тиче сврања или комуникације са другим уметницима, јако је једноставна музика, што јој даје ту генијалност“, истакао је Вук Божиловић, пијаниста.

Била је универзитетски професор и академик. Рођена је 1967. а преминула 2020. године.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво