Читај ми!

Поезија живи – доказује јубиларно издање прибојских Дана Данила Лазовића

У Прибоју су завршени 10. Дани Данила Лазовића, манифестација у част великом глумцу који је школске дане провео у том граду и управо ту закорачио у свет позорнице. Овогодишњи, јубиларни сусрети, били су и прилика за подсећање на њега и првих 10 година глумачког окупљања које је већ стекло завидан углед међу позоришним светом у региону.

Све је у Прибоју било претходних дана у знаку Данила Лазовића, позоришне сцене и поезије. После разноврсних уводних дешавања, финале манифестације је такмичење студената глумачких академија из региона у казивању поезије.

Најбоља, по оцени стручног жирија била је Јована Брновић са цетињског Факултета драмских умјетности која је фестивал доживела као сусретање с колегама и велику прилику.

„Као младој глумици, као неком ко је тек дипломирао, мислим да веома значи то што имамо прилику да нас професори виде, да нас људи из продукције виде, из осталих позоришта, тако да нам доста значи да се наш рад види и у региону“, каже Јована Брновић, победница 10. Дана Данила Лазовића.

За чланове жирија и госте прибојског глумачког подсећања на Данила, изненађење је било колико је поезија у граду на Лиму жива и колико је и глумци и публика воле.

„Изненађен (сам) на један диван начин да је неко нешто смислио и да то може да траје 10 година у славу једног сјајног, дивног нашег драгог глумца и да то може да успе. И да то, не само да може да успе и да продужи живот тог Данила који је био сав занесен, а без занесености нема глуме“, истакао је Хаџи Петар Божовић, глумац и члан жирија.

Рецитатор, писац и члан жирија Радомир Рале Дамјановић каже да по студентима на Учитељском факултету види да се време поезије враћа.

„То ме веома радује јер сам ја то радио још пре 50 година. Пре 50 година био сам овде у Прибоју. Данило Лазовић, глумац вулканске енергије живи виши живот и тамо и овде“, рекао је Дамјановић.

И ове као и предходних година на прибојским данима гостовали су многобројни глумци и различите представе, а прибојска публика је своју приврженост потврдила увек пуном салом Дома културе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво