Читај ми!

Скадар пре пола века имао Музеј атеизма

Древни Скадар познат је по богатој историји испреплетаних култура и религија. Међутим, мало ко зна да је баш тамо, у време Енвера Хоџе, постојао Музеј атеизма. Отворен је након што је 1967. године комунистички диктатор прогласио свештенике западним шпијунима и терористима. Албанија је девет година касније уставом проглашена за атеистичку земљу, а у идеолошком обрачуну страдао је највише Скадар.

Комунизам је забранио исповдање вере, до темеља уништио више од 2.169 верских објеката. Они који су били проглашени за споменике културе претворени су у војне магацине, угоститељске објекте, фискултурне сале или складишта. Многи свештеници су процесуирани, протерани у логоре или убијени.

„Тачан број њих још није утврђен. Ово су слике са суђења свештеницима. Овај крст симболизује њихово страдање, убијено је њих 38, за које знамо“, каже скадарски надбискуп Анђело Масафра.

Кроз добро организован пропагандни систем дикаторске државе, укључујући медије и филмске журнале, држава је била посвећена уништавању религије. С таквом политиком настављено је и касније 1990-тих, раздором у народу. 

„То је било 1997. године, када је био грађански рат у Скадру. Пример којим се поносимо био је тај да су се клирици различитих вера попели на камион и с разгласом ишли позивали народ да не подлеже провокацијама, да смо браћа. Други пут је то било 1998. године, када је динамит убачен у ову цркву у покушају да се дигне у ваздух. Нису успели да унесу сукоб у верске заједнице“, прича старешина православне цркве у Скадру Никола Петани.

Верски лидери у Скадру данас су поносни на град који први вратио слободу вероисповести, обновио или поново изградио светиње и живи у верској слози.

„То је више од толеранције. Скадар се издваја по томе. Верски суживот је Божји дар да се сачува идентитет“, нагласио је ефендија Арбен Халуни. 

Као симболи заједништва у центру Скадра једна до друге подигнуте су џамија, католичка и православна црква. Верници и њихови лидери подједнако славе Бајрам и Васкрс поносни што њихов град шаље мировну поруку свету.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара