Читај ми!

Загор Те-Неј није типичан херој, али и када пати он не одустаје, као и његови аутори

Загор Те-Неј, Дух са секиром, херој Дарквуда, чије је право име Патрик Вајлдинг, јунак је коме се већ шездесетдве године дешавају разноразне авантуре којима његови обожаваоци не могу да одоле ни након толико времена. Без обзира на године и даље је млад и вољан да се бори за правду као и његови аутори.

Свако ко воли Загора сигурно може да издвоји бар једну своју најомиљенију причу, но коју то никако не би смели да пескочимо, по мишљењу Морена Буратина, човека који пише Загорове авантуре.

„Уколико би требало да изаберем причу коју сам ја написао, онда је то она у којој сам себи дао дозволу да на модеран начин испричам причу Нолите и Ферија коју су они заједно урадили 1969. а то је Загор прича и ту се може сазнати зашто је обучен на овај начин, зашто има баш ово оружје, која му је мисија и зашто баш та. Тако да, ето, знам да се то баш допало читаоцима, а мени је најдража Америчка одисеја“, каже Буратини.

Морено Буратини је пуно пута посетио наше просторе, зна колико је Загор популаран, а радо помиње новосађанина Банета Керца који је један од илустратора Загора. Он не сумња да ће у нашој земљи Загора волети и будуће генерације. Такође нам је открио да му је Загор заправо попут старијег брата.

„Он није типичан херој који сам себе ставља у први план и прави се помало важан. Он је често приказиван како пати, поцепан, рањен, изубијан, затворен, али оно што ми се свиђа код њега јесте то што се не предаје, што и када пати, иде у нове победе без одустајања. То је дакле савет који мени даје мој старији брат Загор.“

Године 2013. Загору је редитељ Рикардо Јакопино посветио филм а изашао је и роман The Young Zagor, писца Давидеа Морозинотoа који је аудио књига, а ентузијазам у стварању стално нових прича овог јунака не напушта оне који су и заслужни за његов успех свих ових година а то су, поред издавача Серђо Бонелија, свакако Загорови читаоци.

Није лако стално смишљати нове авантуре за стрип-јунаке, а није лако ни одржати и придобити нову публику када и књиге и новине губе битку са дигиталним медијима. „Весели четвртак“ већ петнаест година успева управо на том бојном пољу, а изненадио нас је са посебним, специјалним издањем Загора.

Душан Младеновић, уредник „Веселог четвртка“, гостујући у Београдској хроници, наводи да је повод за објављивање књиге Bonelli All Star Zagor заправо 90. рођендан Серђа Бонелија, алијас Гвиданолите, чувеног сценаристе, уредника и творца Загора и Мистер Ноа.

„Одлучили смо да покренемо једну мини едицију која ће бити ограничена на само пет књига, где ће свака књига бити посвећена једном јунаку, једном од главних Бонелијевих, наравно, јунака“, додаје Младеновић.

Прва књига је посвећена Духу са секиром, Загору Те-Неју, и у њој су објављене прве две епизоде Загора, односно, прва оригинална италијанска и прва југословенска, напомиње гост Београдске хронике.

„Прва у СФРЈ-у је била епизода објављена у Златној серији број 13, легендарно Насеље у Дарквуду, 1968. године. А прва оригинална је Шума замке, односно Хиљаду замки, зависи од превода, која је објављена тек десет година касније, односно на италијанском примеру. А сада их ми окупљамо у овој једној књизи, први пут у боји на српском језику, на већем формату и са неким занимљивим додацима, односно стриповима које је Галиено Фери радио пре Загора“, објашњава уредник „Веселог четвртка“.

Стрипови се још увек читају и све више има и младих читалаца, што се може видети и по друштвеним мрежама. Дигитални универзум омогућава и да се лакше ступи у контакт са млађом публиком.

„Доста смо активни на друштвеним мрежама, наш сајт је врло посећен и ако ништа друго, они нам путем Инстаграма, Фејсбука, Твитера, поручују шта им се свиђа, шта им се не свиђа“, напомиње саговорник Ане Манојловић.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару