Спомен-библиотека Карловачке гимназије – чувар традиције и историје

Карловачка гимназија основана је 1791. године на иницијативу митрополита Стефана Стратимировића и уз финансијску подршку становника, међу којима је најзначајни добротвор трговац Димитрије Анастасијевић Сабов који је за њену изградњу сам дао више од половине прикупљеног новца. Данас је то филолошка гимназија од посебног интереса за Републику Србију. У најстаријој гимназији код нас налази се библиотека с ретким и вредним књигама.

У Краловачкоји гимназији настава се у почетку одржавала искључиво на немачком и латинском језику. Српски језик је, поред мађарског, као наставни уведен тек 1847. године. У част стогодишњице оснивања гимназије, тадашњи патријарх српски Герман Анђелић је са својим братом Стефаном подигао нову зграду школе која се од тада више није мењала. Гимназија данас има 570 ђака.

У Филолошкој гимназији се уче и класични језици – латински и грчки.

„Латински се учи све четири године, а имате и ‘живе’ језике – руски, француски немачки, преко италијанског јапанског, шпанског кинеског. Прва смо школа у Србији која је увела норвешки, такође имамо факултативне језике, а то су корејски и турски.Од пре три године имамо нови смер, а то су ученици с посебним способностима за географију и иситорију јер је сасвим билом логично да тај смер буде овде у Карловачкој гимназији“, истакао је Бранко Стојков, директор Карловачке гимназије.

Спомен-библиотека Карловачке гимназије је вероватно и најзначајнија просторија у целој школи. Она је једна врста ризнице, чувара традиције и историје. Библиотека има преко 18.000 књига, а у њен обилазак од 9 до 17 часова воде вас ученици-водичи.

"Овде у овој витрини иза мене су истакнуте најзначајније књиге које имамо, међу њима су Четворојеванђеље из Мркшине цркве одштампано 1562. године.То је друга најстарија књига који чувамо у гимназији а најстарија је Зборник Божидара Вуковића из 1539. године, штампан у штампарији у Венецији.Такође је веома значајно фототипско издање Мирослављевог јеванђеља које је гимназија добила на поколон од краља краља Александра Обреновића приликом једне посете нашој гимназији“, истакла је ученица Марија Димитријевић.

Књиге су биле поклон пријатеља гимназије, добротвора, бивших ђака, научних друштава и издавача. Тако је отац најпознатијег ђака карловачке гимназије Бранка Радичевића, након песникове смрти Карловачкој гимназији даровао целу њихову кућну библиотеку. Идуће године гиманзија ће обележити и две стотине година од рођења Бранка Радичевића.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво