Читај ми!

"Трагање" Миланке Берберовић – зборник вредности сценског костима

Књигу Миланке Берберовић "Сценски костим – Трагање", у издању РТС издаваштва, УЛУПУДС је наградио за допринос историји примењене уметности на 65. Међународном сајму књига у Београду.

Област ликовно-сценске уметности увек је занимљива, али се о ликовном делу представе – сценографији и костимографији – не пише много, а од велике су важности јер су управо сцена и костим први визуелни контакт који публика има са позориштем.

У књизи Миланке Берберовић сценски костим је као вишеслојни елемент сагледан не из новог, већ из неког другог угла.

"У књигу сам сабрала сва искуства неких људи и моја искуства током 50 година рада на Факултету примењених уметности у просвети и у позоришту. У ствари, изнела сам све чињенице до којих се дошло о важности сценографије и костимографије за једну представу и о томе шта стваралац, уметник – сценограф и костимограф – треба да зна да би могао да се бави тим послом ликовности на сцени", каже Миланка Берберовић, костимограф и ауторка књиге.

Књизи Сценски костим – Трагање додатну вредност дају скице и фотографије из представа костимографа, који својим радом обележавају крај 20. и почетак 21. века.

"Сама Миланка Берберовић је један изузетно сензитиван аутор која је на посвећен начин и са пуно љубави приредила ову књигу која је један зборник есеја о различитим темама у вези са костимографијом", истакла је др Дијана Милашиновић Марић, рецензент књиге.

Сценски костим – Трагање пред читаоце доноси најбитније елементе који одређују значење и вредност сценског костима, а који су одлучујући за његово стварање, употребу и вредновање.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво