Читај ми!

Конференција о утицају вештачке интелигенције на фотографију затвара 11. Визуализатор

Једанаесто издање Фестивала фотографије „Визуализатор“ затвара конференција о утицају вештачке интелигенције на фотографију и медије.

Стручњаци у области медијске комуникације, новинарства, фотографије и образовања разговараће о начинима на који се употреба вештачке интелигенције одражава на ове секторе, али и друштво у целини.

Конференција се одржава у недељу, 10. децембра, у Установи културе Стари град (УК Пароброд), са почетком у 17 часова.

Учесници конференције су Елеонора Влаховић, психолог и саветник у Заводу за унапређивање образовања и васпитања, Изабела Бранковић, извршна директорка Асоцијације медија, Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу, проф. др Драган Вукмировић, професор на Факултету организационих наука, проф. др Александра Крстић, ванредна професорка на Одељењу за новинарство и комуникологију Факултета политичких наука, Горан Сивачки, представник за фотографију УНС-а и Звездан Манчић, председник Центра за развој фотографије.

Представници медијских кућа и удружења новинара указаће на опасности од коришћења лажних слика у медијском простору. Која је улога фотографије у очувању поузданости медија? Које су одговорности новинара и фотографа у медијима при коришћењу вештачке интелигенције? Ово су нека од питања која ће бити подстакнута кроз дебату.

Може ли се слика генерисана вештачком интелигенцијом звати фотографијом и ако не, која би била адекватна терминологија за ову врсту садржаја? Етички проблеми и питање ауторских права која произлазе из ове праксе важна су тема разматрања за професионалне фотографе, о чему ће бити речи током конференције.

У дебату су укључени факултетски професори и стручњаци у области образовања, како би се подстакао разговор о импликацијама које употреба вештачке интелигенције може имати у школама и на факултетима.

Конференција је наставак дебате којом је отворен овогодишњи Визуализатор. Изложбама Јонаса Бендиксена и Бориса Елдагсена, двојице истакнутих светских фотографа који су подстакли бројне контроверзе, указано је на актуелне проблеме у медијској и уметничкој фотографији изазване употребом вештачке интелигенције.

Отварање изложбе Press Photo Srbija 2023 и додела награда одржаће се након конференције, у истом простору, са почетком у 19 часова. Жири националног конкурса за најбоље фотографије у медијима за главну награду одабрао је репортажу „Најтужнији мај у Србији”, фотографа Владимира Живојиновића. Изложбом ће бити представљено 150 радова који су оставили посебан траг на фото-новинарство у последњих годину дана.

субота, 27. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару