Читај ми!

Књиге настале од текстова објављених на порталу РТС ОКО представљене на Сајму књига

На 66. Сајму књига у Београду, представљене су књиге Ивана Радовановића „Креће се лађа француска“ и Мухарема Баздуља „Рококо календар“ које су настале од текстова објављиваних на порталу РТС ОКО.

Рококо календар је антологија која обухвата догађаје и личности из књижевности, филма, спорта и политике. За сваки дан у години, по једна прича. Наслов је инспирисан уметничким правцем рококо из 18. века који одликују живе боје и мноштво детаља. Тако је и свака прича у „календару“ Мухарема Баздуља један детаљ који израста у животну тему и заједничку историју.

„Ја сам тражио неке мање познате приче везане за датуме. Често сам се користио неким књигама преписки, да могу да неко писмо вежем за неки датум, или сам се служио неким збрикама анегдота“, наводи Мухарем Баздуљ.

Креће се лађа француска Ивана Радовановића је прича посвећена трагедији која је у историографији позната као пропаст српских регрута. У јесен 1915. мобилисано је око 40 хиљада младића између 16 и 18 година. После албанске голготе свега две хиљаде њих је стигло на острво Видо, а мали број је преживео.

„Нигде нисам могао код нас да прочитам о броду који је можда најзначајнији у нашој историји. То је брод који се зове 'Свети Фрања Асишки' и који је служио као гробарски брод на Виду. Хиљаде тих дечака и људи је сахрањено са тог брода. И онда сам морао да тражим по разним архивима француским да бих открио нешто о том броду“, наглашава Иван Радовановић, новинар и писац.

Прича Ивана Радовановића прати пут дечака Алексе који одлази у рат и капетана Жана Ле Танкуфа који је на крају ове трагичне приче имао задатак да тела мртвих регрута са Вида положи у Плаву гробницу.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије