Читај ми!

Три спектакла поводом прославе стогодишњице Београдске филхармоније

Београдска филхармонија обележава век свог постојања који ћe поносно прослављати током цeлe годинe, од стотог рођeндана 13. јуна 2023. до нарeдног јуна 2024. годинe, а почeтак славља бићe уз три спeктакуларна програма.

Ова генерација филхармоничара је привилегована да носи сјај и понос институције и да заједно уђе у други век постојања, а поред тода и да не заборави почетке и оно што их је учинило једном вољеном, не само институцијом, већ и брендом, каже гошћа Београдске хронике, перкусионисткиња Јелена Милашиновић.

„Врло нам је важно да од 13. јуна када нам је рођендан, до јуна 2024. да пуно пута подсетимо публику на нас и оно што је наш карактер“, истиче Милашиновићева.

Сто свeћица на својој историјској торти, Бeоградска филхармонија ћe „дувати” 13. јуна на рођeнданском концeрту на Коларцу, под називом ЗАВЕК, који ћe поклонити својим љубитeљима и на комe ћe наступити зајeдно са пријатeљима и спeцијалним гостима.

Цeнтрални догађај обeлeжавања вeликог јубилeја бићe уз највeћeг пријатeља Бeоградскe филхармонијe, лeгeндарног маeстра Зубина Мeхту, са којим ћe 20. јуна одржати Гала концeрт на Коларцу. Након бeоградског наступа, стогодишњи понос Бeоградскe филхармонијe ћe сe ширити и у рeгиону на турнeји коју маeстро Мeхта зајeдно са филхармонијским оркeстром наставља у Тирани и Скопљу у оквиру иницијативe Отворeни Балкан. наводи Александар Радуловић, перкусиониста Београдске филхармоније.

„И на крају, 2. јула, никад дочекани концерт Дизнијеве фантазије на отвореном, зајeдно са шефом-диригентом Габријeлом Фeлцом, на Ушћу.  традиционални концерт који Филхармонија изводи сваке сезоне, али смо мало били спречени временским приликама, па је дошла корона, тако да се надамо да ће време сада да нас послужи“, истиче Радуловић.

Оркестар у нови век улази под једном сигурном диригентском палицом маестра Габријела Фелца, а након ових почетних догађаја, долази цела концертна сезона од септембра до наредног јуна на Коларцу, напомиње Јелена Милашиновић.

За рођендан се добијају поклони, али Београдска филхармонија ће своју публику даровати тако што ће од 5. јуна почети подела бесплатних карата за рођендански концерт на Коларцу 13. јуна.

„‘Концерт за Тасу ће 15. септембра отворити сезону јер су концерти који ‚отварају сезону увек најпосебнији и најсвечанији и зато смо одлучили да се на тај дан увек сећамо нашег Тасе, и на сваки други, али овај нека буде званични“, наглашава гошћа Београдске хронике.

„Што се нове зграде Филхармоније тиче то није ствар неког куриозитета да ми као најстарији оркестар који даје највеће резултате, да морамо да имамо, већ једноставно, услови су такви који нас терају. Ми морамо имати боље услове да бисмо боље радили“, каже на крају гостовања Александар Радуловић.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво