Читај ми!

Монах Авељ на својим концертима жели да човеку дâ шансу макар накратко да узнесе свој ум ка небу

Милионски прегледи на друштвеним мрежама охрабрили су руског монаха и пијанисту да крене на концертну турнеју. Монах Авељ, пред наступ у Београду, говорио је за РТС.

Духовност и емоције су дубоко повезане у музици. Њихов сложени однос додатно акцентује чињеница да их пред публику износи уметник који је монах и пијаниста. Занимљив је и однос Монаха Авеља према јавном животу, оном на сцени и свакодневним обавезама у манастира.

Када се налазимо у сопственој прибраности имамо могућност да​ размислимо о узвишеним стварима: о врлинама, о Богу. И када излазим на сцену и​ изводим​ музичке композиције мој циљ је да слушаоцу представим управо то. Желим да се​ мој слушалац замисли о узвишеном. Данас у свету, савремене технологије човек​ непрестано негде јурца и не може да се заустави. Зато је је једна од основних идеја музике​ да дâ човеку шансу да макар накратко узнесе свој ум ка небу.“

Монах Авељ је рођен у Санкт Петербургу где се ​и усавршавао на Државном Конзерваторијуму. После студија​, замонаши​о се у манастиру Дохијар на Светој Гори, ​а​ сада је монах у манастир​у Валам, значајном мест​у руске духовности​. ​Посвећен ​је музици.​ На концерту „Душа зна" у МТС Дворани свирао је програм који обухвата музику од Баха до Мориконеа.

То је велики број дивних дела. Композиције које волим​ и које изводим на Јутјубу и које свирам за себе. Зато ми није био проблем да изаберем​ овај репертоар. То је нешто што се допада људима и што они желе да чују. То је јако​ добра музика и човек који дође обавезно ће наћи за себе честицу тог узвишеног које и​ желим пренети.“

​О​сим узвишености, ​жели и да мотивише људе на стварање добрих дела​. О комуникативности и енеригији његовог извођења говоре милионски прегледи снимљеног материјала и ​и​сто толико позитивних коментара​ које испод видео снимака остављају његови обожава​оци.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара