Добитник Нинове награде Стево Грабовац за РТС: Мислимо да смо слободни, а заправо смо укалупљени

„Послије забаве“ је роман о траумама и несрећама које су уследиле после срећног времена осамдесетих година прошлог века. Сам злочин који описујем десио се током рата, али са њим нема много везе. Рат је само пружио плодно тле да се он деси, описује за РТС свој нови роман Стево Грабовац,

Добитник Нинове награде објашњава да Послије забаве није ратни роман, већ да има ту „несрећу“ да се радња одиграва током рата.

Сам злочин који ту описујем нема везе са ратом. Има само ту несрећу да се десио током рата, па се онда повезује са ратом и са војскама које су ту учествовале и које су, заправо, проводиле опсежну операцију трговине органима, за коју су добро организоване међународне групе. Дакле, самим тим, рат је само плодно тло за такво нешто. Нажалост, кажем, има толико везе са ратом што се дешава у самом периоду рата. Али сам роман, заправо, има врло мало додирних тачака са ратом“, наводи писац.

Упркос томе што се роман зове Послије забаве, тема уопште није забавна, напротив.

„Забава је, како сам рекао у једном моменту, заправо било оно неко срећно вријеме осамдесетих година, које ја заправо и не памтим, али га памтим под тим неким условно речено урбаним легендама, кад је све било једна велика забава, кад нико није размишљао о неким могућим траумама и несрећама које су дошле након тога. Више се бавим тиме што је било после, не самом ‘забавом’. Дакле, ја се бавим последицама“, објашњава Грабовац.

На критике зато што се састао са председником Републике Српске Милорадом Додиком, Грабовац указује на њихово лицемерје, додајући да га претерано не занимају.

Прије него што се десио тај сусрет, постојала је прича како сам ја књижевник, награђени књижевник који ради у једној продавници, да друштво не одговара на позиве књижевника, да га не интересује положај књижевности. Онда када се деси било каква реакција истог друштва које тако осуђујемо, онда се сад и ја осуђујем. Мислим да је то крајње лицемјерно, не улазим у то уопште ко је доносио било какве закључке на основу тога. Апсолутно ме не занима, искрено“, навео је писац.

Данас, како каже, влада атмосфера – ако ниси са нама, против нас си: „Сви тврде да смо само своји, да смо слободни, а нисмо заправо – сви смо укалупљени.“

„Дакле, ја сам тамо био као књижевник, добитник Нинове награде, а не као Стево Грабовац. Мислим да се то мора раздвојити. Ако сам имао прилику нешто да кажем, ја сам то рекао. У овом случају пружена ми је прилика да нешто кажем и ја сам ту прилику искористио. Не разумијем зашто је сад одједном погрешно. Шта је требало? Да нападнем човека или шта“, упитао је Грабовац.

Цео разговор можете погледати у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара