Љиљана Хабјановић Ђуровић: Од ове године сам одлучила да причам да пишем и књиге за децу

После бројних романа, Љиљана Хабјановић Ђуровић је недавно објавила две нове књиге за децу. Гостујући у Београдској хроници, позната књижевница напомиње да књиге за децу објављује још од 2017. године.

Како наводи Љиљана Хабјановић Ђуровић прве три књиге за децу, Ива и лутка, Ива и анђео и књигу о Светој Петки објавила је 2017. године, али су оне остале у сенци њених романа, с обзиром на то да је у свет књижевности ушла као романописац.

„Исто тако у сенци је остала и моја збирка поезије. Некако, ни о томе се није причало и морам да признам да сам ја за то крива. Јер увек кад идем и кад гостујем негде, ја највише причам о романима. Е, пошто ове године немам нови роман, а пошто се стално срећем са тим да људи немају појма да пишем и књиге за децу, одлучила сам да ове године причам“, додаје гошћа Београдске хронике.

Међутим, додаје да њени најмлађи читаоци знају да она пише и за њих и то захваљујући својим бакама, мама, текткама, кумама које су њене читатељке и које им купују књиге деци, доводе их на Сајам књига и њене књижевне вечери.

Дечје књиге пише за узраст између пет и десет година. Дешавало се да јој на Сајму књига деца прилазе и износе свој став о прочитаним књигама, али да никада није било негативних коментара.

„Рецимо, један дечак, осам година је имао, у Бања Луци на сајму. Рекао ми је, ваше књиге су много тужне, али су много лепе. И довео своју другарицу. Себи је купио нову, а њој је купио једну коју је он већ прочитао“, наводи књижевница.

Признаје да је тај коментар да су јој књиге тужне није погодио јер наравно да је тужно ако прича причу о девојчици којој је умрла мајка, или о дечаку коме је угинуо омиљени пас.

„Али и без обзира на то, све те приче, имају једну лепу поруку. Оне уче о љубави, уче о одговорности, уче да и ти који нису са нама физички, да су они увек са нама и да нас чувају и бране својом љубављу и успоменама на њих“, објашњава Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Књиге за децу су подељене у три серијала. Приче о Иви су истините приче о њеном детињству. Приче о Срећку су приче о детињству њеног сина. А сада је започела трећи серијал о померанки Лили, која прича о свим славним људима кроз историју, од Микеланђела, Њутна, краљице Викторије и њиховим омиљеним померанцима.

На крају гостовања у Београдској хроници, Љиљана Хабјановић Ђуровић најављује да ће први део њеног следећег романа, на коме ради већ две године, изаћи за следећи Сајам књига.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару