Патрик Бесон: Нешто што се у Србији никад не мења је опстајање, издржавање свега и немењање карактера

Француски писац Патрик Бесон уочи још једног доласка у Београд, открива за РТС детаље новог романа који ће представити на предстојећем Сајму књига.

Познати француски писац Патрик Бесон воли Србију и радо долази у Београд, тако да му је задовољство да буде почасни гост Дана писаца и издавача, који су окупили ауторе из наше земље и дијаспоре на великом песничком маратону у Културном центру Србије у Паризу.

– Управо сам дошао овамо са једног ручка на булевару Сан Мишел и нашао сам у Културном центру Србије један свет који је сасвим другачији од оног из којег управо стижем, који је у нереду, хаосу, буци. А овде долазим у једну духовну средину, у један ред духовности, атмосферу која је сасвим другачија од оне из које долазимо, у којој живимо. Споља је, отприлике, Кустуричин свет, а овде је Бергманов филм.

Познато је да сте велики пријатељ Србије, писали сте доста књига о нама, волите да проучавате Србију, а ускоро стижете на наш Сајам књига. Да ли се радујете томе?

– За мене је велико задовољство да дођем у Србију, а доказ за то је да сам од 1993. био у Србији бар сто пута. Видео сам Србију у свим моментима – за време инфлације, у моментима бомбардовања, пада Милошевића, успостављања нових режима, у свим ситуацијама. Међутим, има нешто што се у Србији никад не мења, а то је опстајање, једно издржавање свега и не мењање карактера, упрекос свим недаћама.

Патрик Бесон је аутор више од 50 књига, добитник бројних књижевних признања и колумниста више француских часописа. На предстојећем Сајму књига у Београду представиће свој нови роман Призори из мог париског живота, па нам ексклузивно открива о чему он говори.

– То је прича о четири брачна пара из света издаваштва и медијског миљеа. Реч је о четири старија мушкарца који су ожењени младим женама и готово све њихове приче се завршавају лоше. Дакле, у тој комбинацији има једно самоубиство, два развода и само један пар који преживљава све то и остаје заједно.

На Сајму књига учествоваће на трибини под називом Спорт, отпор, упорност на француском штанду, на којој ће између осталог говорити о својој књизи Ђоковић: Одбијам, коју је нашој публици представио прошле године.

– После Ђоковићевог затварања и забране играња на турниру у Аустралији, многи су мислили да је готово са његовом каријером, зато што ће много заостати за другим играчима. А ја сам и тада тврдио да ће после једног кратког застоја он наставити своју успешну каријеру и остати број један у свету тениса. Као што је и било, тако да ће цео свет прихватити чињеницу да није вакцинисан.

Међутим, ја врло добро знам и схватам да је новинарима и политичарима негде сметало што је један Србин први на свету и да их то нервира. Штета што Југославија више не постоји јер Срби који су на челу тениског, спортског света, Хрвати на челу фудбалског и Словенци на челу бициклистичког, ипак доминирају спортом у свету.

На скупу писаца и издавача у Културном центру Србије пажљиво је слушао поезију и прозу наших аутора, па нас занима колико прати и чита српску књижевност и који су му омиљени писци.

– Онолико колико су српски аутори превођени у мојој земљи, ја их пратим. Недавно сам сазнао, и то ме је веома ражалостило, да је Давид Албахари преминуо, који је у сваком погледу заслужио Нобелову награду. Такође су у мојој омиљеној лектири и књиге Данила Киша који је по мом мишљењу такође заслужио Нобелову награду. А много волим и Басару због његовог негативног духа.

Шта је за вас књижевност?

– То је оно што и писци покушавају да ураде, али врло ретко у томе и успевају.

Како би гласио ваш животни мото?

– Ко тражи, наћи ће!

Патрик Бесон стиже у Београд већ 21. октобра када и почиње Сајам књига, што је и права прилика да боље упознате великог писца и његово дело.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару