Читај ми!

Калина Ковачевић добитница награде „Ружица Сокић“ за најбољу улогу у сезони

Престижна награда „Ружица Сокић“ која се додељује за најбољу улогу у сезони, установљена 2014. у знак сећања на нашу легендарну филмску и позоришну глумицу, ове године припала је Калини Ковачевић.

Непосредно пре него што је проглашено да је добитница награде „Ружица Сокић“, Калина Ковачевић је добила и Годишњу награду националног театра која јој је уручена 22. новембра на Дан Народног позоришта.

Гостујући у Београдској хроници, Калина Ковачевић каже да јој је изузетно драго што је добила ова признања, али и да је заиста имала веома успешну сезону. Награђена је за глумачко умеће остварено у две представе – за улогу Јулије Кавран у драми Године врана, у режији Синише Ковачевића, и Елен, у позоришној верзији култног Толстојевог романа Рат и мир, у режији Бориса Лијешевића.
„То су две премијере у претходној години и добити награду за две улоге, није мала ствар. И то још на свој рођендан. То ми је најлепши поклон који сам могла да пожелим себи за рођендан“, признаје гошћа Београдске хронике.

Иначе, Калина Ковачевић је имала прилику да игра на сцени заједно са Ружицом Сокић у представи Велика драма, али ју је и лично познавала као пријатеља своје породице.

„Када упишете глуму морате да имате сукњу, а сукња коју сам на првој години глуме добила, била је сукњу која је припадала њој. Тако да има доста симболике и убеђена сам да би данас била јако поносна када би видела да сам ја ове године добила награду која носи њено име“, каже Калина.

Награда ће свечано бити уручена 14. децембра, на дан рођења Ружице Сокић, у Атељеу 212, кући у којој је провела свој ради век, и остварила антологијске улоге.

„Награда ми се додељује исто за ове две улоге, што ми је још драже јер су у питању два потпуно различита лика, две жене које имају потпуно различити однос према друштву и само друштв према њима. Награду су добиле Елене и Јулије Кавран, а не ја“, сматра позната глумица.

Додаје да је стрпљива особа и да је велики радник, а како се већ дуги низ година се бави глумом, имала је срећу да је награде прате од самог почетка каријере.

„Свако од нас кад нешто ради не ради за награде. Али се потајно надаш да ће неко препознати шта си све ту пружио и уложио. Ја сам имала ту срећу да се то ове године препозна“, додаје Калина Ковачевић.

Признаје да јој није сметало што одраста у породици познатих родитеља, али да је после двадесет година каријере, сада први пут сарађивала са својим оцем, Синишом Ковачевићем, и да се нада да ће је поново ангажовати у некој следећој подели.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво