Читај ми!

Иван Карл: Београд има и способност и традицију у организовању културних манифестација

Да ли ће Београд и овог лета оправдати епитет града са највише културних дешавања говори Иван Карл, секретар за културу Града Београда.

Београдски летњи фестивал се одржава по 30. пут, али је од прошле године променио концепцију и поставо превасходно позоришна манифестација уз поједине музичке наступе. Такође, више не траје два месеца, већ око месец дана, а окосница је иста, позоришта и музика.

„Мислим да је рецепт од ове године рецепт и за наредне године, да манифестација треба да буде сведенија, али да понуди што више атрактивних дешавања“, сматра секретар за културу Града Београда, Иван Карл.

Круна на овогодишњи БЕЛЕФ биће концерт светски познате пијанисткиње, Марте Аргерич, која се после 20 година враћа у Београд на сцену Коларца.

Београд почиње да открива неке просторе на отвореном и затвореном које није раније користио за културна дешавања. Осим Ботаничке баште „Јевремовац“, Тихомир Станић је покренуо сцену „Театријума“ у дворишту Капетан Мишиног здања. Такође, на Калемегдану се организује доста дешавања.

„Са те стране, требало би охрабрити установе, не само оне чији је оснивач Град, већ и појединце и независне продукције, да наставе да траже по Београду неке тачке које могу да буду атрактивне за културна дешавања. Прошле године је у оквиру БЕЛЕФ-а отворено доста сцена и на Новом Београду“, додаје Карл.

Такође, ове године је уприличен и Дечји и Млади БЕЛЕФ, додаје гост Јутарњег програма.

Филмски фестивал у Сопоту обележава пола века постојања, а покренут је у бившој Југославији као фестивал револуционарног филма. Данас је то један у низу фесивала домаћег филма који доприносе вредновању српске кинематографије, али немају карактер националног фестивала.

„Често помињем да ми треба на нивоу Србије да ипак оформимо национални филмски фестивал који ће као некад Пула у бившој СФРЈ или Херцег Нови у СРЈ, вредновати нашу кинематографију“, наглашава Карл.

Слоган овогодишњег БИТЕФ-а је огледало времена времена у коме читав свет живи после короне, а узет је из доба социјализма – „Ми јунаци рада свог“. Бавиће се економским и социјалним последицама ковида у свету.

„Битеф је генерално увек водио рачуна да прати време у коме се одвија. Овогодишња селекција је специфична и по томе што нема аутора који су раније долазили. Значи, сви су први пут у Београду на фесивалу и то је згодан начин директора Ивана Меденице и читавог тима који реализује фестивал, да регрутује нека нова имена, јер ће се свакако ти аутори у каснијим годинама враћати на фестивал“, наводи Иван Карл.

Већ се почело са припремама за предстојећи, јубиларни, 65. Сајам књига, једину манифестацију која у две године пандемије коронавируса није одржана.

„Када имате град који је отворен. Град који је највећи у овом делу Европе. Град који има и способност и енергију, и жељу, и традицију у низу манифестација од значаја које се тичу културе, може се са сигурношћу рећи да ће оправдати титулу града са највише културних дешавања“, закључује Иван Карл.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару