Читај ми!

Слободан Савић: Позориште критичка свест и савест друштва у ком настаје

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону је емисија „Читање позоришта“ коју емитујемо једном месечно на нашем Другог програму. Ове године навршавају се две деценије емисије, која позоришну уметност приближава широком ТВ аудиторијуму, пре свега гледаоцима заинтересованим за позориште, али и ствараоцима.

„Изазовно је бавити се културом на телевизији и медијима. Нажалост, култура се полако истискује из свих медија. Срећом, РТС је и даље лидер што се тиче културно-уметничког програма. Трудимо се да што више испратимо догађаје из сфере књижевности и културе уопште“, каже аутор и уредник серијала Читање позоришта Слободаном Савићем.

Иако је телевизија погодан медиј за праћење позоришне уметности, Савић напомиње да то није исто што и гледање представе уживо.

„Мој приступ позоришту на телевизији се мењао из године у годину. Трудио сам се да форму разговора и казивања о позоришту гледаоцима приближим на најбољи могући начин“, навео је Савић.

Уредник серијала Читање позоришта каже и да се позоришна уметност у Србији мењала временом, али да не прати потпуно позоришну праксу која се може видети у великим европским позориштима и културама.

„Ипак, постоји читава једна генерација нових стваралаца, драмских писаца, редитеља, глумаца и ја се трудим да њима дам што више простора“, истиче Савић.

Прошле године Савић је добио Стеријину награду за позоришну критику која се бијенално додељује на Стеријином позорју, најзначајним домаћем позоришном фестивалу.

„Кажу да сам понекад преоштар у критикама. Оно што је битно за позоришну критику јесте да буде конструктивна. Треба да укаже на добре и лоше стране. Као што је и савремено позориште једна врста критичке свести и савести друштва у којем настаје, тако и позоришна критика треба да буде корективна свест и савест тих позоришних представа“, закључио је Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару