Читај ми!

Душан Ковачевић: Никад се не зна зашто је нешто добро

Академик Душан Ковачевић завршио је снимање новог филма „Није лоше бити човек“ насталог по мотивима његове драме „Кумови“. У разговору са Маријом Миљевић Рајшић открива да се овај филм наслања и могао би да буде други део „Сабирног центра“.

Завршено је снимање филма чији сте сценариста и редитељ. То је адаптација Ваше драме из 2012. године, Кумови, која је била само иницијална прича. О чему говори ова комедија о трагедији нашег бивствовања?

– Остала је централна основна прича о пријатељству једног човека и једног пса, за коју ће се касније установити да то баш и није тачно, да је прича мало компликованија. И ту причу сам написао пре скоро 10 година. Филм је необичан.

Оно што ми је посебно драго, у њему играју глумци са којима сам радио. Ово је као епска прича од скоро пола века. Мира Бањац, Лане Гутовић, Бранка Катић и Војин Ћетковић играју тај брачни пар о коме се прича цела прича, а уз њих је још тридесетак изузетних глумаца.

Инсерт који ћете видети је ексклузиван. То је прича о једном певачу и певачици који ће у тој причи нестати, а онда се појавити у неком другом облику. А та песма је једна од носећих песама коју је компоновао Бајага и то је прича о дочеку Нове године и о њиховом нестанку.

Филм покреће и веома важна питања, питања која вероватно муче све људе о томе шта ће бити после и шта можемо да урадимо са нашим страхом од смрти, и шта нас очекује на том можда, бољем или горем месту?

– Филм се негде наслања и могао би да буде, на пример, други део Сабирног центра. И, ако се често питамо да ли има живота после смрти, у овом филму може да се постави то питање, које сам ја поставио у Сабирном центру – Има ли живота пре смрти? Када то поставите као питање онда улазите у једну озбиљну филозофску расправу са животом, са самим собом.

Страх од смрти је честа тема у Вашим драмама, о томе сте писали и у Маратонцима када сте били трећа година факултета.  Да ли сте кроз Ваше драме успели да победите тај страх?

– Мислим да јесам. Ја сам у детинству имао врло тешке и озбиљне болести које сам преживео и тај страх који сам тад имао, лечио сам на тај начин што сам као први комад написао ту причу о погребном предузећу. То је била једна врста психотерапије и самоизлечења и писање и јесте то. Ја сам и у мојој књизи песама написао један стих који је за мене доста битан: Писање и читање је лековито и познато од давнина као народна медицина.

Недавно се у издању „Лагуне“, појавила Ваша књига драма на енглеском. Колико је важно да се те драме појаве и буду приступачне и странцима, а знамо да су се Ваши комади играли на чак, 150 сцена у свету?

– Од те прве драме па до последње коју сам писао, Хипноза једне љубави, ту је још и Балкански шпијун, Сабирни центар... комади за које сам мислио да су добри за извођење и читање јер немају превише ликова. Водили смо рачуна о томе шта је то што би странац могао да погледа и да одмах разуме.

Тешко време је иза нас, али изгледа, и пред нама. Како је позориште функционисало у време пандемије и како ћете наставити даље?

– Сналазили смо се у ходу. Нисмо радили по неколико месеци кад је била највећа зараза. А што се тиче нас приватно, мислим да ће ово свесно или подсвесно оставити озбиљне трагове на свакоме од нас.

Како би гласио неки Ваш животни мото?

Има један који је мало ироничан, а то је: 'Никад се не зна зашто је нешто добро'. И ова болест коју сад колективно лечимо и чувамо се од ње, може да опамети цивилизацију и да дође до, такозваног, призивања памети. Надам се да ћемо из ове несреће извући нешто што је наук за будуће генерације и за наш однос према планети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару