Јасминка Петровић: Изолација треба да вам буде инспирација

Јасминка Петровић објавила је више од 30 књига за децу и младе које су преведене на тридесетак језика. Дела су јој драматизована у нашим и страним позориштима, а по њеном роману „Лето када сам научила да летим“ припрема се играни филм у режији Радивоја Раше Андрића. Добитница је најугледнијих књижевних награда, између осталих Награде Политикиног забавника, награде Невен, више пута Доситејевог пера...

У време смањеног кретања и препоручене самоизолације, Јасминка Петровић покренула је на свом YouTube каналу интерактивни едукативни серијал под називом ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ.

Колико нам изолација омогућава да постанемо господари свог времена?

Већ дуже време планирам да на свом YouTube каналу покренем програм за најмлађе са жељом да их мотивишем да читају. Али, за такве „ваншколске" активности никада није било довољно времена.

Чим су објавили вест о изолацији због короне, прво што ми је пало напамет био је ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ...

Имала сам наслов, али ми је био потребан и садржај. Замислила сам породицу са децом затворену у четири зида.

Требало је осмислити нешто што ће целу породицу заокупити нечим позитивним и креативним. Позвала сам моју сестру Бојану и предложила јој да ја деци читам делове из својих књига, а да им она смишља задатке. Одмах се сложила.

Прикључили су нам се и остали чланови породице и све остало је историја, хахахаха...

Још да нагласим да је моја сестра Бојана Лукић савремена уметница која, осим што учествује у разним програмима и пројектима за одрасле, има огромно искуство у раду са децом и младима.

Како бирате приче и задатке?

Бојана и ја имамо доста искуства у заједничком раду, па се договоримо у трену.

Рецимо, јавља ми да би се укључила њена пријатељица и колегиница из Милана и пошаље ми њене визуелне радове на тему шишања, а ја се сетим да имам баш такву причу - "Нећу да се шишам" из књиге "Кажи тети: Добар дан".

Утом се мени јаве пријатељи из Панчева који такође желе да се играју са нама. То је породица Радовановић, мама, тата и три ћерке.

Заједно смислимо да они направе породични фризерски салон и да се повремено фотографишу.

Синоћ ми стижу њихове слике и текст, лудо смо се провели, хвала!

Мој супруг онда све то монтира на кућном компјутеру и ето ти друге епизоде!

Имамо још идеја, али нећу све одмах да откријем.

Па, докле издржимо! Ово читање и играње није интерактивно само за децу. Ова, назовимо је, игра може да окупи и породицу јер, у првом ЧИТАЊЦУ, ИГРАЊЦУ задатак је био да дете пронађе породичну фотографију на којој се виде старе играчке. 

С обзиром да није увек могуће тркнути до књижаре и купити неки посебан материјал за рад, у изолацији смо, трудимо се да смишљамо задатке од „штапа и канапа".

Зато је први задатак био да деца најпре истраже како су се играли њихови родитељи, а онда да објаве фотографије које то и потврђују.

За комуникацију користимо фејсбук. Нема никаквих ограничења по узрасту, полу, вери, нацији...

Потребна је само добра воља. Моја стара теза је да ће књиге и игра спасити свет. Имала сам неку такву идеју за књигу, нисам стигла да је напишем, ево, сад ту идеју живим.

Признајете ли да се и Ви стварајући ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ играте? Колико је рад на овом пројекту покренуо добру енергију међу Вашом родбином и пријатељима?

С обзиром на огромну количину напетости у ваздуху, радост, машта, смех, позитиван дух су нам сада преко потребни.

У модерној психологији постоји појам FLOW који је установио психолог Михаљ Чиксентмихаљ.

Он тврди да је FLOW ментално стање у којем се потпуно предамо, препустимо некој активности толико, да потпуно изгубимо осећај о времену и остатку света.

У тим тренуцима смо потпуно ослобођени владавине ега, време нам пролети као трен, а све своје вештине користимо максимално.

FLOW свако од нас може доживети на свој начин, бавећи се спортом, плесом, трчањем, сликањем, писањем, певањем и, наравно, читањем. Па шта ко воли, нек изволи.

У том духу је и наш ЧИТАЊАЦ, ИГРАЊАЦ.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару