Читај ми!

Дани чешког филма у Београду

Шест играних, документарних и луткарских чешких филмова биће приказано од 11. до 13. октобра у Музеју Југословенске кинотеке. На програму су одабрана остварења настала у периоду од 1966. до 2009. године.

Манифестација „Дани чешког филма", у оквиру које ће у Музеју Југословенске кинотеке бити приказано шест остварења из Чешке, биће одржана у Београду од 11. до 13. октобра.

На програму су филмови Катка, Деца ноћи, Једна година, Срећа, Раквичкарна и Кочија до Беча.

Катка је документарни филм из 2009. године који прати четрнаест година живота младе наркоманке и њену узалудну борбу са зависношћу. Из године у годину, режисерка документује Каткин пад у све већи понор крађа, проституције, физичког и психичког пропадања.

У остварењу Деца ноћи (2008) гледаоци упознају Офју, средњошколку чији пријатељи уписују факултете и настављају школовање, док она одбија да напусти варљиву лагодност детињства и упада у летаргију. Дању спава, а живи тек после сумрака. Она је дете ноћи.

Филм Једна година сниман је у периоду од новембра 1997. до октобра 1998. године и прати свакодневни живот седморо људи у подножју Белих Карпата, рођених у време Аустроугарске монархије.

Посетиоци манифестације „Дани чешког филма" видеће шта ће одлучити Моника, јунакиња филма Срећа. Моника мора да одлучи да ли жели да жртвује одлазак код момка у Америку да би бринула о деци своје најбоље пријатељице.

Раквичкарна (1966) је краткометражни луткарски филм о двојици купаца који се свађају око исте робе.

Кочија до Беча (1966) је ратна психолошка драма и представља студију преображаја страха у мржњу.

Реч је о играним, документарним и луткарским филмовима снимљеним у периоду од 1966. до 2009. године.

Манифестацију заједнички организују амбасада Чешке у Београду и Југословенска кинотека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи