Читај ми!

Селектори Мостре чекају „Доктора Реја и ђаволе“

Дирекција Филмског фестивала у Венецији продужила је рок за пријем завршне верзије српског филма „Доктор Реј и ђаволи“ у режији Динка Туцаковића. Прича о боравку америчког редитеља Николаса Реја у Београду требало би да буде приказана у оквиру програма поводом 100. годишњице његовог рођења.

Српски играни филм Доктор Реј и ђаволи, о боравку славног америчког редитеља Николаса Реја у Београду, није још готов, али и даље има шансу да буде приказан овог лета на 68. филмском фестивалу у Венецији, најавио је редитељ и сценариста Динко Туцаковић.

Туцаковић је рекао Танјугу да је Дирекција фестивала у Венецији пристала да продужи рок за пријем завршне верзије тог филма, и рекао је да је уверен да ће филм, и поред цајтнота, стићи на Фестивал.

„Ми смо у деликатној позицији. Разлог снимања филма је реалност радње и догађања. Чињеница је да је Реј боравио у периоду од 1964. године до 1966. године у Београду. Снимали смо у претходним месецима, али се гро реалних сцена дешавао у летњем периоду. Могли смо уметнички то да транскрибујемо у неки други период, али то не би било верно духу филма", објаснио је Туцаковић.

Организатори Мостре, која ће ове године бити одржана од 31. августа до 10. септембра, спремају велики програм поводом 100. годишњице рођења Реја, аутора култног филма Бунтовник без разлога, те су изузетно заинтересовани за остварење Доктор Реј и ђаволи.

„До 24. јуна се шаљу пријаве за Венецију са скринером филма. У договору са дирекцијом Фестивала ми смо успели да добијемо мало бољу понуду, да до 24. јуна пошаљемо скринер са досадашњим материјалом, а да завршну верзију прикажемо дирекцији неколико дана пре 26. јула, када се званично објављује програм Фестивала", прецизирао је Туцаковић.

Редитељ је додао да је у контакту директно са директором Фестивала Марком Милером, али је напоменуо да Милер није аутократа и да одлуке зависе од борда директора.

„Ми смо велики оптимисти. Потпуно верујем у ауторску екипу која ради овај филм. Покушаћемо све, мада није све до нас", додао је Туцаковић.

Према његовом објашњењу, будући да је реч о буџетски финансираном филму, веома је битно да сва средства која су добијена на конкурсима заиста легну на рачун како би снимање могло да буде приведено крају.

Прича је фокусирана на боравак Реја у Београду у време када су „Авала филм" и директор тог студија Ратко Дражевић покушали да у земљи иза „гвоздене завесе" направе балкански Холивуд.

Реја игра Пол Мареј, а у екипи су Драган Бјелогрлић, Аница Добра, Лена Богдановић, Бранислав Трифуновић. Продуцент је „Викторија" филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи